Datorită informațiilor pe care le avem la îndemână, totul pare spațios, dar totodată îngrădit. Avem reguli, interdicții, măsuri, sugestii, dar avem și educație.
Educația are ca scop rezultatele. Conform unei cărți citite, educația este concentrată de obicei asupra scopurilor și nu neapărat asupra proceselor prin care ele sunt obținute.
Tot aici lucrurile pot părea a fi ușoare sau grele datorită aspectelor. În școală existau rețineri, la fel și la o vârstă la care deciziile îți stau la îndemnână. De cele mai multe ori introducerea atât a scopului, cât și a rezultatului fac treaba fie serioasă și îngreunată, fie la un nivel cunoscut de toți prin mijloace ușoare.

Niciun lucru nu este bătut în cuie fără acordul nostru.
- Gândește-te că este loc pentru toți în toate.
- Nimic nu pare greu fără ca tu să-l definești.
- Incearcă lucruri noi.
- Atenția ta asupra unui lucru este ca apa pentru flori.
- Interacționează cu oamenii.
- “Interacționează” cu alimente noi.
- Ia un alt drum spre casă.
- Este destul de simplu, trebuie doar să faci.
- Rupe rutina pentru ca totul să pară o “informație” nouă.
Gândește-te că un aliment pare brut și la un moment dat te întrebi cum în lume oamenii îl pot mânca? Probabil îl pot mânca pentru că este foarte bun. Crezi că gimnastica, handbalul sau alte sporturi sunt mișto? Vrei să te dai pe role și să faci trucuri? Ei bine, ia o pereche de role și încearcă, învață!
O persoană care nu a greșit niciodată nu a încercat nimic nou. (Albert Einstein)

Fii independent. Dacă te bazezi pe ceva concret poți da greș prin lucrurile pe care tu le credeai a fi stabile și de fapt sunt opusul. Primești bani de la părinți? Crește și obține singur un loc de muncă. Vrei să călătorești undeva sau să încerci sporturi extreme și niciunul dintre prietenii tăi nu este pregătit pentru asta? Mergi singur. Ce ai de pierdut? Experiență? Greșești. Asta poate însemna doar câștig.
Mai multe perspective aduc mai multă deschidere asupra acțiunilor.
- Nu trebuie să îți limitezi intențiile.
- Cu cât mai multe persoane sunt implicate cu atât mai multe percepții există.
- Nu există o acțiune cu două interpretări fixe.
- Observă înainte, dar nu ezita după.
Toate aceste cuvinte sunt cu trimitere la Mindfulness de Ellen J. Langer. O carte care îți schimbă cel puțin intenția zilei de mâine și ideea unui vast înțeles. Procesul este în fața noastră, iar noi trebuie să-l evidențiem fără a ne gândi la rezulat.
Redactat de: Rotărița Andreea