Clujul este mereu plin de evenimente, astfel avem ocazia să întâlnim mereu oameni care ne inspiră prin activitățile lor creative și complexe. În așa fel, am profitând de context, am reușit să discutăm cu Andreea Dănescu – președinte al asociației Escu, director și fondator al festivalului World Music Experience care acum două săptămâni a desfășurat ediția cu numărul cinci, de data asta în Cluj-Napoca.
Am mers la ea pentru un scurt interviu ca să cunoaștem lucrurile mărețe făcute cu pași mici și curajoși.

– Bună, Andreea! Mă bucur mult că ai acceptat invitația de a ne acorda acest interviu! Povestește-ne un pic pentru început de unde a venit ideea și inspirația de aduna muzica lumii în același loc, tocmai printr-un festival?
– Ideea a părut din anul 2013. Are deja o istorie festivalul. Cu fiecare ediție a evoluat ca tematică pentru că de fiecare dată am încercat să aducem ceva nou. Am descoperit că nișa aceasta de „World Music” de fapt este foarte puțin exploatată în România și ca atare nici românii nu sunt foarte obișnuiți și familiarizați să cunoască alte culturi.
-Dar Românii totuși călătoresc..
– Bineînțeles, au început să călătorească din ce în ce mai mult. Totuși, ne-am gândit să aducem ideea de multiculturalitate și interacțiune interculturală la firul ierbii. De asta spre exemplu am deci să ne schimbăm strategia de a ne axa tot timpul pe București. Fiind capitală a țării Bucureștiul este un pic mai multicultural, sunt mai mulți expați, este un mediu mai cosmopolit. Am deci să-l scoatem puțin din context și să-l ducem și într-un alt oraș ca să vedem dacă funcționează la fel de bine și dacă publicul este foarte curios.
”Muzica este un element de legătură foarte puternic – un liant prin care poți să te înțelegi cu oameni de alte culori, alte etnii, dincolo de cuvinte – tocmai prin ritmurile muzicii„
-Mi se pare inovativă ideea unui asemenea festival. Totuși, pe lângă faptul că aduceți artiști din toate colțurile lumii, pe lângă faptul că faci lucrurile să funcționeze ai nevoie de o echipă de oameni, alături de care, bănuiesc, treceți prin tot felul de momente (pe cât de frumoase unele, pe atât de dificile altele). Cum ți-ai adunat tu echipa festivalului și de unde ați pornit?
-Ooh..Aici e o poveste. Noi suntem patru persoane în echipa nucleu. Cu extindere totuși, pentru că în fiecare an creștem: pe partea de comunicare, producție, scenă tehnică ș.a.m.d. Dar echipa nucleu? Dorian Obrejan spre exemplu a fost voluntar la prima ediție a festivalului în 2015 și iată că acum este director de comunicare a festivalului. A crescut așa, sub ochii noștri. Alina Ciulea este project manager cu pașii de plecare spre producție și tot ceea ce înseamnă partea de logistică. Nu poți fără Alina! Este „our brain” atunci când este vorba de asta. Marian Raicu care este culmea și soțul meu ajută foarte mult pe partea de gestionare și managerizare a artiștilor. Fiecare dintre noi, în afară de festival mai facem și alte lucruri, avem și alte job-uri. Totuși suntem aici mai mult decât o echipă! Suntem o familie! Avem o istorie împreună și alte proiecte.
Festivalul a adus împreună niște oameni foarte nebuni, cu foarte multă dorință de a schimba lucrurile și a aduce ceva nou atunci când vine vorba de cultura în România .
-Super! Mă bucur mult că ai lângă tine acești oameni pentru că este foarte important să ai lângă tine oameni care te susțin și sunt pe acceași undă cu tine.
-Da da. E pe bune! Nu ai echipă nu ai valoare. Se știe asta. Nu ai cum să duci singur. Mai ales, asta fiind o ediție un pic mai ușoară decât în ceilalți ani. În 2018 am avut în București 70 de culturi, extraordinar de mutlte instituții și ambasade în spate. A fost complex. Iar dacă nu ai echipă în spate, dacă nu ai oameni în care să ai încredere și să știi că își cunoaște fiecare rorulrile și atribuțiile, nu prea ai cum să reziști.

-A fost grea perioada de fuziune, ca să zic așa, între voi?
-Nu. A fost click întotdeauna! Pe Alina am cunoscuto într-o agenție de comunicare unde am lucrat și ne-am plăcut reciproc din start. Dorian a fost un voluntar pe care l-am remarcat din start. Știam că are ceva special. Marian a intrat pe parcurs în echipă. În Cluj avem iarăși colaboratori foarte deschiși. Da, lucrezi cu niște oameni, dar este foarte important să îi și simți acolo aproape de proiect și să înțeleagă conceptul.
-Mă bucur mult pentru acest lucru! Hmm.. spuneai totuși mai devreme despre timpul liber și ocupațiile pe care le mai aveți. Cu ce te ocupi tu în timpul liber? Sau pentru tine de fapt festivalul ar fi timpul liber?
-(Râde) Nu chiar. Noi creștem acum portofoliul de proiecte ale asociației ESCU care este organizator al festivalului. World Experience este de fapt primul proiect din cadrul asociației, iar acum ne-am extins destul de mult portofoliul. Facem proiecte pe fonduri europene, tot felul de fonduri nerambursabile. Încercăm să construim și alte evenimente pe parcursul anului. Acum ne gândim să fragmentăm festivalul ca strategie pe anii viitori. Ne gândim să pornim într-un turneu cu el prin țară, ca să se întindă pentru o perioadă mai lungă de timp. Pentru a crea elementul de sediment pe partea de multiculturalitate, trebuie să stai un pic mai mult „de vorbă” cu omul.
-O să revin la subiectul echipă, pentru că știm bine, în orice grup / echipă intervin acele momente funny, diferite, picante sau sesibile din festival.Sunt foarte curioasă cum reușiți voi să le depășiți ?
-Panică! (râde) după asta, direct de la panică la râs. Noi avem niște situații, pentru că și oamenii cu care colaborăm organizând evenimentul sunt un pic mai speciali. Ai fi obișnuită tot timpul când lucrezi cu un artist.
În anii trecuți au fost niște presiuni vizavi de protocolul diplomatic, legat de lucrul cu diverse instituții. De fiecare dată când intervenea ceva, intram într-un scurt moment de panică, după care ne apuca un râs, făcând haz de necaz de orice se întâmpla. Suntem genul de oameni setați pe găsirea soluțiilor.

-Păi, Andreea, în principiu am terminat cu întrebările serioase. 🙂 Am pregătit în continuare un bliț-interviu pentru că aș vrea să cunosc ce răspunde Andreea în condiții de „presiune”. Ce alegi între muzică și dans?
-Ambele! (zâmbește). Nu se poate una fără alta.
-Jazz clasic sau muzică indiană?
-Ambele!…Fusion.
* Eu cred în fusion pentru că de fapt asta vine să explice de multe ori festivalul. Culturile lumii le înțelegi atunci când pui în context două elemente la prima vedere foarte diferite.
-Vinyl-uri sau Spotify?
– Vinyl-uri!
-Ceai sau cafea?
-Cafea! cu lapte.. și miere…și cacao
*-Așa îți faci cafeaua? 😀
-Da! (râde)
-O cină cu 10 oameni noi sau una cu 10 oameni pe care îi cunoști foarte bine?
– Depinde de fapt de starea…Hmmm..
*-Acum acum?
-Oameni noi
-O vacanță în Thailanda sau prin Africa de Sud?
– Dar vreau să merg în ambele! (râde).
* Dar..hmm.. okay. Hai să prioritizez. Acum voi alege Africa pentru că îmi doresc foarte foarte mult să ajung acolo.
-Ai fost să descoperi alte culturi mai exotice?
-Nu am ieși foarte mult de prin Europa. Dar le-am descoperit cumva aduse în țară, datorită festivalului.
-Pe litoralul mării sau pe vârf de munte?
-Vârf de munte!
-Facebook sau instagram? Unde ești mai mult activă?
-Facebook! Nu înțeleg instagramul. (râde). Nu înțeleg oamenii de acolo și modul de comunicare de acolo.
-Nu ai instagram?
– Am instagram dar nu prea îi înțeleg rolul. De pe facebook îmi iau și informații. Pe instgram dai scroll și vezi mâncare, băutură…și vacanțe.
-Muzică sau lecturi?
– Nu se poate una fără alta! Lecturi ascultând muzică! 🙂 Muzica este viața mea. O ascult atunci când lucrez, când învăț , sunt pe panică, am ceva de compus sau orice altceva se întâmplă.
-Ce asculți prepoderent de fapt?
-În ultimii ani mi s-au schimbat gusturile. Înainte eram axată foarte mult pe alternative și electronic, iar de când fac festivalul, de vre-o 6 ani, sunt foarte mult prezentă în zona de World Music – Fusion.
-Mulțumesc foarte mult, Andreea, pentru energie și vorbe și ne auzim la cel mai apropiat eveniment! Aștept cu drag să ne revedem la Cluj!
Mai multe informații și fotografii de la ediția „World Music Experience” – Cluj puteți citi în acest articol.

Sursă foto: facebook.com și world-experience.ro