În câteva zile, mai exact pe 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, eu, tu, familia și prietenii vom merge să votăm candidatul potrivit pentru funcția de Președinte al României. Dar care este procesul și ce trebuie să facem ca să ne exercităm acest drept într-un mod corect?
În ziua de duminică se va desfășura primul tur al Alegerilor Naționale Prezidențiale. În cazul în care nici unul dintre candidați nu va acumula peste 50% + 1 din voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

La care secție de votare poți merge?
- Dacă te afli în unitatea administrativ-teritorială unde ai domiciliul – dacă ești acasă – va trebui să mergi la ce mai apropiată secția de votare la care ești arondat conform adresei din buletin.
- Conform delcarației Președintelui Biroului Electoral Județean (B.E.J.) Cluj, judecătorul Monica Trofin: Studenții, ca și orice altă persoană care nu are domiciliul stabil pe raza unității administrativ teritoriale, pot să voteze la orice secție de votare pe care o întâlnesc. Flotantul nu are importanță la aceste alegeri, important este domiciliul.
- Dacă ești peste hotarele țării, poți vota la orice secție de votare organizată cel mai aproape. (Orarul pentru secțiile de votare din străinătate este următorul: Vineri – 12:00 – 21:00; Sâmbătă și Duminică – 7:00 – 21:00 ora locală).
- Dacă ai mobilitate redusă, poți apela la orice secție de votare ai acces.

Ce acte să ai la tine? Acestea trebuie să fie valabile în ziua votului!
Dacă ai domiciliu de reședință în România: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Dacă te afli peste hotarele țării sau ai domiciliul peste hotare poți folosi și pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar.

Ce faci la secția de votare?
- După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală vei primi un buletin de vot (Asigură-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!)
- Mergi în cabina de vot. Asigură-te că este păstrat secretul votului și aplică ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit.
- Îndoaie buletinul cu votul în interior și introdu-l în urna corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă. (Dacă greșești aplicarea ștampilei, poți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul buletin de vot va fi anulat.)
- Restituie ștampila și primește înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Dacă observi ceva în neregulă la secția de votare, pe parcursul exercitării votului, te îndemnăm să semnalezi șefului secției de votare.
Acest articol face parte din campania VOT, inițiată de Federația Tinerilor din Cluj și Cluj for Youth, cu scopul de a informa mai bine tinerii cu privire la alegerile prezidențiale.
Sursă foto: digi.ro