Secretele vorbitului în public

0
1244

Filozoful Neville Goddard afirma: ,,Prin capacitatea ta de a gândi şi de a simţi, tu poţi controla întreaga creaţie”. Mijloacele comunicării s-au schimbat radical de-a lungul istoriei, de la scrisori transmise prin porumbei la e-mail-uri sau de la dezbaterile în agoră până la discursurile live transmise prin micile ecrane din toată lumea. Pornind de la exemplele mai recente ale discursurilor lui Martin Luther King sau ale lui Barack Obama, ne putem da seama cu ușurință de puterea ideilor ce pot schimba mentalități!

Motto-ul organizației TED: Ideas worth spreading, are rolul de a sublinia importanța organizării prezentărilor într-un mod radical opus față de un Power Point citit mot a mot. De altfel, Chris Anderson, autorul cărții Ghidul oficial TED pentru vorbit în public, definește ideea ca ,,fiind orice poate schimba modul în care văd oamenii lumea”.

Astfel, ne-am propus să vă prezentăm câteva metode pe care le puteți aplica pentru a construi o prezentare care să rămână întipărită în memoria privitorilor:

  1. Începe prin a te întreaba dacă ai cu adevărat ceva de prezentat lumii? Subiectul pe care îl abordezi trebuie să fie unul de o oarecare profunzime și să aibă o doză de noutate.
  2. Orice subiect vei prezenta publicului, utilizează un limbaj cât mai accesibil pentru privitor. Nu te pierde în termeni tehnici și alege cuvintele astfel încât să faci primii pași într-o călătorie cot la cot alături de publicul tău!
  3. Nu construi un discurs exclusiv inspirațional, încearcă să nu bați câmpii și nu-ți transforma prezentarea în una comercială, menită să vândă ceva!
  4. Rezumă firul roșu al ideii tale în maximum cincisprezece cuvinte. Redu totul la o idee generală și evită includerea unui număr ridicat de concepte în el. Aceste cincisprezece cuvinte ar convinge pe cineva să te asculte?
  1. Poți folosi următoarea structură pentru a-ți organiza discursul: a) Introducerea -acomodarea pe scenă, subiectul care va fi prezentat; b) Contextul – de ce contează această chestiune; c) Conceptele principale; d) Implicațiile practice; e) Concluzii
  2. Construiește o legătură emoțională cu publicul încă de la început! Începe prin a crea contact vizual cu ceilalți și prin a zâmbi larg! Umorul este arma secretă pentru a câștiga publicul de partea ta! Poți stabili contextul unui discurs printr-o poveste care va captiva publicul!
  3. Construiește o povestea: alegeți un personaj cu care să empatizeze publicul tău, construiește tensiune prin curiozitate, oferă o doză adecvată de detalii, termină cu o soluție satisfăcătoare, indiferent că e amuzantă, înduioșătoare sau revelatoare.
  4. Dacă intenționezi să demontezi mentalități, transformă totul într-o poveste cu detectivi în care tu ești inspectorul șef și publicul este adjunctul tău.
  1. Folosește imagini în timpul prezentării, din momente ce ele valorează cât o mie de cuvinte!
  2. Află opinia celorlalți despre prezentarea ta în timp ce repeți! Filmează-ți repetițiile ca să poți să aduci îmbunătățiri!
  3. Chiar dacă memorezi discursul, fă tot ce îți stă în putință pentru a ca să nu sune ca și când ar fi învățat pe de rost!

În concluzie, sperăm că aceste idei te vor ajuta în a fi mai sigur pe tine când vei vorbi în public!

Redactat de: Lungu Cristian