Sportivii își mențin activitatea și de acasă

0
1372

Noi, oamenii, avem diferite perspective asupra sportului, ceea ce nu e rău deloc. Poate pentru unii sportul este emoția zilelor de weekend, o vizionare de meci sau doar o imagine cu un sportiv obosit folosit pentru un meme motivațional. Însă pentru sportivi, adevărata semnificație a sportului constă în foarte multă determinare, muncă și angajament. Cu toții avem același timp la dispoziție. Pentru ei, un antrenament poate însemna o veșnicie. O reușită – câteva minute. Iar un eșec – o secundă.

Federațiile Române de Sport, antrenori, sportivi și părinți se confruntă cu stoparea evenimentelor sportive. Este vorba despre anularea Competițiilor Naționale și Internaționale. Putem observa pe paginile de Facebook a Federațiilor Române, pozitivitatea sportivilor și cum se antrenează ei acasă.

Sportivii se confruntă cu o perioadă ceva mai dificilă. Activitatea din aceste zile care se desfășura în sălile de antrenament s-a mutat acasă. Nu doar fizic, ci și psihic, odată cu veștile despre pandemie.

Ne vom întoarce oare la viața ce am avut-o, atât noi cât și sportivii? La atmosfera meciurilor de fotbal de pe Cluj-Arena sau la emoțiile transmise de gimnaștii ce reprezintă România?

Cum văd sportivii această perioadă

Andi Gorcea, portar – Fc Universitatea Cluj – De la ideea de campionat, la activități cu cei dragi pe lângă casă…

Din perspectiva mea, acest virus Covid-19 ne-a lovit când ne era lumea mai dragă, cum s-ar spune, mai precis, în mijlocul campionatului. Toate meciurile din orice competiție au fost anulate, mai puțin în câteva țări, care momentan nu sunt la fel de afectate și expuse ca și noi. Sfatul meu pentru toți sportivii este să se antreneze pe cât posibil la domiciliu, chiar dacă este foarte greu de realizat acest lucru; aviz celor care stau la bloc, ci nu la casă, unde ai mai mult spațiu. Eu unul mă antrenez acasă. Mă folosesc de ajutorul benzilor elastice și lucrez mult cu greutatea corporală. Antrenorii, bineînțeles, ne-au recomandat să stăm acasă și să ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei dragi. Sper ca în viitorul apropiat totul să revină la normal și să ne revedem sănătoși.

Stoenescu Steliana – Componentă a Lotului Național de Gimnastică Aerobică – „Adrenalina momentelor dragi o putem resimți doar cu răbdarea de azi.”

Eram la București când am auzit de Covid-19. Am început să mă uit pe internet să văd cât de grav este și cum se răspândește în toată lumea. Vorbeam și la sală cu antrenoarele despre această situație. Antrenamentele s-au ținut până-n ultimul moment. 2 zile am stat în hotel și nu aveam voie să ieșim nici la magazin, mergeam doar la antrenament și atât. A 3-a zi, ne-a sunat antrenoarea și ne-a spus să plecăm acasă că nu mai avem voie să ne antrenăm. Deoarece nu mai avem voie în spații închise. Am plecat acasă și ne-am continuat imediat antrenamentele, cum am putut mai bine. Acum primim un program, pe care îl respectăm filmându-ne. În luna mai avea loc Campionatul Mondial care s-a anulat. Tot ce știm până acum este că dacă trece această perioadă și revenim la normal competiția se va desfășura la vară. Asta e tot ce ni s-a spus, nimic concret. Continui să mă antrenez acasă; fac exerciții pentru mobilitate, forță și detentă. E important să rămânem pozitivi. Asta trebuie să facem toți, să ne păstrăm activitățile în limita posibilităților.

Putem observa doi sportivi cu două variante ce seamănă, așa cum ne asemănăm noi toți în condițiile de față. Nu doar ei au ajuns la momentul respectiv să se încurajeze că totul va revenii la normal, în această situație sunt majoritatea. Ei doar au vorbit în numele sportului în perioadă de carantină.

Pentru asta, trebuie să rămânem activi și zâmbăreți. Zilele bune găsesc mereu o cale să apară.

Redactat de: Rotărița Andreea