Sâmbăta trecută, în data 18 mai 2019, începând cu orele 16, în Cluj-Napoca a fost sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor prin tradiționalul acces liber, pentru 17 locații diferite.

Participând pentru prima oară la un astfel de eveniment, am fost impresionată, în adevăratul sens al cuvântului, de atmosfera care se crease în oraș. Tineri, familii alături de copii, oameni în etate, cu toții am căutat inspirație în muzeele din Cluj-Napoca. Iar pentru că noi, echipa de redacție a platformei Cluj for Youth, am dori să vă comunicăm cât mai detaliat despre evenimentele clujene, am decis împreună să colindăm cât mai multe locații.

Muzeul de Arte, Cluj-Napoca

Așadar, colega noastră, redactorul – Mihaela Șerpi, a fost în vizită la muzeul din Piața Unirii. Ne-a lăsat și niște comentarii despre vizita ei.

„Am fost încântată să văd o mulțime de oameni pe străzile Clujului de Noaptea Muzeelor. Cred că e unicul eveniment care adună atâta lume la un loc pentru a vedea artă. Am fost la Muzeul de Artă, unde trebuia să aștepți ca să poți intra. Mi-a plăcut foarte mult conceptul “Tu ce vezi”, cred că ne-a îndemnat să analizăm operele de artă cu mai multă atenție și (pentru un moment) să simțim că suntem și noi niște artiști.”.

Roberta Nica este și ea redactor Cluj For Youth, iubește la fel de mult arta și a fost pentru prima dată prezentă la eveniment, asftel a ales trei locații diferite pe care să le vadă: .

„Pot spune că m-a lăsat cu o primă impresie bună. Mi-a plăcut diversitatea de artă și public, aici făcând referință la vârsta pe care aceștia o au. Foarte mulți părinți și-au adus copiii cu ei, ceea ce cred că e vital pentru a primi o educație bună. Nici cei bătrâni nu au lipsit, iar asta mi-a demonstrat ca arta nu are vârstă. E un concept inedit ce adună oamenii pentru artă, și care oferă o gură mare de aer în plămânii vizitatorilor.” Roberta a văzut muzeele Universității „Babeș-Bolyai” de pe strada Kogâlniceanu: de Istorie, de Minerologie, cel de Paleontologie și Stratigrafie, Casino și cel al Departamentului Foto-Video din Universitatea de Arte și Design.

Pentru mine experiența a fost una ușor diferită pentru că, de această dată, am ales să văd arta pe care o crease natura. Am fost în Vivariu și în Muzeul Zoologic din Cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Acolo redescoperisem cât de frumoase și în același timp fragile pot fi vietățile din jurul nostru. Fie un tigru, crocodil sau vultur gri, până la urmă, toți sunt vulnerabili. Și aici intervine obligația noastră cea mai mare – de a-i proteja. Mi-a plăcut foarte mult colecția de animale pe care am văzut-o în Vivariu. (Unele animale însă, erau foarte speriate și se ascundeau prin culcușuri și/sau frunze.) Experiența a fost una obositoare, dar plăcută. Aș mai merge acolo cu cel mai mare entuziasm.

Noaptea Muzeelor este denumire dată evenimentului cultural prin care numeroase muzee, în parteneriat cu instituții culturale, își deschid ușile până noaptea târziu.

Primul eveniment de acest gen a avut loc prin anul 1997, în Berlin. După doi ani, evenimentul a fost preluat de francezi. Începând cu anul 2001 inițiativa a fost implementată de către statele care aparțineau Comunității Europene. Mai târziu (în 2005), evenimentul a fost transformat în unul nocturn.
Astăzi, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai de succes evenimente culturale la nivel european. Se sărbătorește anual, în ziua de sâmbătă,  care e cea mai aproape de data de 18 mai.

Sursă foto: Arhiva Personală și Pagina de Facebook Noaptea Muzeelor.