În cadrul evenimentului Isolation Festival 2, am avut ocazia să ne mişcăm pe ritmuri latino, cât şi să învăţăm noi mişcări pentru tonifierea corpului. Toate acestea au putut fi posibile prin ora de Zumba realizată de Alexandra Popovici şi Simona Echim. Am vrut, aşadar, să aflăm mai multe despre acest concept şi cum funcţionează el în viaţa tinerilor.

Pasiunea Alexandrei pentru sport a început încă din copilărie. La 5 ani şi-a dorit să facă balet, vis care i-a fost îndeplinit. Văzând că acest lucru îi place şi o reprezintă, a continuat cu gimnastica ritmică de performanţă.
După “prima mea iubire”, gimnastica ritmică, am descoperit această clasă coregrafică ce includea și fitness-ul – Zumba Fitness. Primul impact și-a spus cuvântul asupra următoarelor decizii, fiindcă am rămas cu sentimentul că: „Asta e, asta e ce căutam!”. În momentul în care te întâlnești cu așa ceva în viață, pur și simplu nu poți să mai lași vreo zi să treacă fără să te adaptezi noului “plan” fiindcă știi că asta te face fericit.

De ce ai încuraja oamenii să facă zumba? Ce noutate crezi că aduce acest concept?
Încurajez oamenii să facă Zumba fiindcă este antrenamentul cardio perfect ce vine cu un bagaj de mișcări de dans și fitness, care stârnesc creativitatea, atenția, coordonarea și flexibilitatea cursanților. Datorită expansiunii și evoluției Zumba, aceasta a devenit un fenomen multicultural – într-o clasă vei experimenta o călătorie în jurul lumii – dansând pe beat-uri AFRO, reggaeton, cumbia, salsa, merengue, brazilian FUNK, POP, Hip-Hop, EDM și multe altele.
Spune-mi câteva sentimente pe care le simți atunci când faci zumba; cum te face să te simți?
Sportul m-a făcut mereu să mă simt învingătoare și asta m-a propulsat deseori din punct de vedere psihic în celelalte activități. Aș putea răspunde cu faptul că mă simt “liberă” și uneori sunt o stare de “fericire” toată, din cap până-n picioare, dar știi că asta este clar pentru mine și pentru oricine când dansează. Micile “cuceriri” din timpul unui antrenament mi-au dezvăluit faptul că orice e posibil, dacă muncești și ai educația necesară în acea direcție.
Crezi că munca a devenit pasiune, sau pasiunea s-a transformat în muncă?
Sunt o ființă foarte pasionată de ceea ce practică, dar nu pot să nu dezvălui și faptul că munca este cheia pentru a găsi modul în care îți valorifici talentul. Totul începe cu o idee, o “chemare”, dar pentru a împărtăși tot ce ai în suflet cu oamenii din jur, trebuie să muncești, să găsești canalul de comunicare și limbajul universal pentru cei ce sunt pe frecvență cu tine. N-am pus pasiune fără a pune muncă, niciodată, și viceversa.
Cum se combină viața de student cu mișcarea? E costisitor din punct de vedere financiar și ca timp să faci sport în studenție?
Viața de student și orice activitate care solicită un om din punct de vedere psihic se combină perfect cu sportul! „Mens sana in corpore sano” după cum spune un proverb în jurul căruia m-am dezvoltat. Cred că fiecare poate să prioritizeze un anumit procent din suma obținută lunar pentru sport. Accentul trebuie să cadă pe valoarea pe care o obți prin cheltuirea banilor. Când vine vorba de timp, pentru mine este o investiție extraordinară, dar îmi asum și calculez fiecare secundă. Este important să prioritizezi acțiunile și să le mixezi în program după personalitatea ta.
Cum văd studenții acest concept de zumba?
E amuzant, eu sunt studentă și zic că îmi place Zumba. Suntem multe instructorițe tinere, chiar aici în Cluj. Prinde foarte bine mai ales printre tineri, doar suntem plini de energie și niciodată nu ne dăm în spate de la un party. Mai ales un party FITNESS.

Alexandra se pregăteşte intens zi de zi pentru a ajunge cât mai sus, pentru a-şi îndeplini visele, dar mai ales pentru a păstra ceea ce iubeşte în viaţa sa. Mereu zâmbitoare şi plină de energie, aceasta transmite atât cursanţilor, cât şi celor din jur, tot ce are ea mai frumos şi bun. Experienţele sale de viaţă devin astfel o încurajare pentru cei ce vor să pornească pe acest drum.
Care consideri ca au fost cele mai mari realizari de până acum. Povestește-mi puțin parcursul lor.
Una dintre realizările mari este participarea la Convenția de Zumba din Orlando 2019. Pentru mine s-a întâmplat totul foarte spontan, neașteptat. Cu o lună înainte nu aveam nici viză. Acolo am obținut încă două licențe pe care le-am adăugat la bagajul meu de cunoștințe. La licența de Pro Skills am urcat pe scenă pentru a fi “exemplu”, iar asta a declanșat în mine foarte multe emoții și a stârnit o ambiție și mai mare pentru planurile de viitor. A doua realizare ar fi legată de planurile și colaborările mele la nivel de Cluj alături de comunitatea de instructori Zumba, unde pot să menționez participarea noastră anul trecut în cadrul Sports Festival și organizarea evenimentului “We Shake Cluj!” – un eveniment de Zumba Fitness prin care ne-am adunat și am dansat alături de invitați internaționali, cu titulaturi merituoase.
Dacă tot suntem închiși în casă, trebuie să te întreb: cum te descurci pe timp de pandemie? Care e starea ta fizică şi spirituală, dar mai ales cum lucrezi de acasă?
M-am mutat chiar înainte de pandemie, nu am avut timp să mă plictisesc. Mutarea a fost benefică pentru mine fiindcă mi-am organizat un spațiu special în care pot să îmi desfășor antrenamentele acasă. Alături de colega mea, Simona Echim, am decis să ținem clase online și să încurajăm oamenii să facă mișcare chiar și în confortul casei.
Reușind să mă odihnesc mult mai mult, m-am organizat în această perioadă și am găsit alte obiective care sunt în progres, de la sport, la nutriție și mai departe chiar licență, iar pentru asta sunt foarte fericită și împlinită.
Fiecare profesie are câteva secrete bine ascunse. Ce crezi că faci tu pentru a atrage oamenii, pentru a excela și mai ales pentru a te bucura de meseria ta?
Într-o meserie este foarte importantă educația. Dacă pui accent pe asta și ai ce să oferi oamenilor, ei vor rezona cu tine, fiindcă e vorba la mijloc și de evoluția lor. Energia oamenilor fericiți, “zumbăreți”, mă alimentează cu și mai multă fericire.
La mine în familie e un lucru obișnuit să cer o nouă licență ca și cadou de ziua mea. Cu fiecare zi de naștere am adăugat titulaturi și experiențe la bagajul meu de cunoaștere în acest domeniu. Am venit la Cluj și m-am angajat ca instructor în noiembrie 2016, după ce îmi luasem de ziua mea în octombrie licența de instructor Zumba.
După ce ieșim din pandemie, ce-ți dorești cu ardoare să faci?
Îmi doresc cu ardoare să mă întorc la sală, la echipa mea! Nu le pot numi cursante pe fetele de la Zumba, ele sunt mult mai mult de atât pentru că împărtășesc aceeași pasiune cu mine și valorific asta înzecit!

*Pentru a descoperi în continuare oameni și activități faine, rămâi alături de noi pe tot parcursul festivalului.