Bànffy Music Day revine anul acesta cu un maraton de concerte și gustări alese

0
1419

Muzică clasică, plimbări în grădină, tururi ale Castelului, bunătăți gătite după rețete de odinioară, prieteni și multă voie bună, acestea sunt doar câteva motive pentru care ar trebui să-ți petreci această sâmbătă la Castelul Bánffy de la Bonțida.

În 25 mai, Fundația Transilvania Trust responsabilă pentru restaurarea castelului și Asociația NotesTies te invită la un eveniment care are scopul de a te teleporta în timp, acum trei secole, la o distanță de 30 km de Cluj. Organizatorii ne promit un maraton de concerte, artiști de renume, gustări alese și activități pentru copii.

Pentru cei care se întreabă ce rețete erau foarte cunoscute în trecut, atunci e momentul potrivit să aflați răspunsul la această întrebare, venind la Bánffy Music Day. În cadrul evenimentului, diverse combinații de ingrediente, condimente din rețetarele nobililor și rețete de acum câteva secole vor fi readuse la viață de către Krisztina Tímár și Vorbe. Una dintre aceste rețete este guguluful de portocale, presărat cu mac, zemos de la siropul aromat de citrice și miere. Înainte, guguluful nu lipsea de la ospățurile regale, nunți, baluri și banchete.

Maratonul muzical va dura aproape 5 ore, timp în care muzica clasică va răsuna în afara sălilor de concerte. Pe lângă cele 16 concerte, vor fi organizate și activități muzicale pentru copii, intrarea copiilor sub 14 ani fiind gratuită. Unul dintre invitații speciali este Roman Kim, aclamat în săli mari de concert, școlit la Moscova și la Universitatea de Muzică din Köln. Acesta este adesea comparat cu Paganini, fiind inspirat de opera și viața marelui compozitor și violonist italian. La maratonul de concerte participă: Transylvania Saxophone Quartet, Eufonia String Quartet, Mood Quartet, Ansamblul Baroc Transylvania, Cvintetul de Corni și Cvintetul de Alămuri al Filarmonicii de Stat Transilvania.

O altă surpriză, de această dată dedicată celor mici este povestea Punguța cu doi bani de Ion Creangă ilustrată muzical cu fragmente din lucrările lui Musorgski, Stravinski și Beethoven.

Program:
10:00 – 11:00 – Vizită ghidată pentru copii
11:00 – 20:00 – Brunch
11:00 – Concert copii: Punguța cu doi bani (RO) (Capelă) / Vizită ghidată în limba maghiară
12:30 – Concert copii: Punguța cu doi bani (HU) (Capelă) / Vizită ghidată în limba română
14:00 – Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat Transilvania (Grajduri)
14:30 – Eufonia Quartet (Capelă) / Ansamblul Baroc Transylvania (Clădirea principală – Holul de primire)
15:00 – Mood Quartet (Capelă) / Transylvanian Saxophone Quartet (Clădirea Miklós – Sala de conferințe)
15:30 – Cvartetul de corni al Filarmonicii de Stat Transilvania (Grajduri) / Szabó Kati Kinga – harpă (Clădirea bucătăriei – Camera din turn)
16:00 – Roman Kim – vioară și orchestră de cameră (Clădirea principală – Holul de primire)
16:30 – Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat Transilvania (Grajduri)
17:00 – Szabó Kati Kinga – harpă (Clădirea bucătăriei – Camera din turn) / Ansamblul Baroc Transylvania (Clădirea principală – Holul de primire)
17:30 – Transylvanian Saxophone Quartet (Capelă)
18:00 – Cvartetul de corni al Filarmonicii de Stat Transilvania (Grajduri)
18:30 – Roman Kim – vioară și orchestră de cameră (Clădirea principală – Holul de primire)

Acces concerte: 20 lei/pers., acces brunch: 50 lei/pers.

https://www.bilete.ro/banffy-music-day/banffy-music-day-25-mai-2019


Intrarea copiilor sub 14 ani este gratuită.

Sursă foto: Pagina de Facebook – Bánffy Castle, Bonțida.