Cred că ne putem pune toți de acord ca în următorul an să nu mai aducem în discuție 2020. Dar până atunci, nu avem altceva de făcut decât să îl pomenim până se satură și pleacă. Martie a adus cu sine un început de nebunie. O pandemie nu era tocmai pe lista noastră de dorințe, dar ne-am pricopsit cu ea. Îmbolnăviri, păreri care mai de care, limitări, stare de urgență și haos. Asta a însemnat primăvara-vara acestui an. Se apropia, însă, cu pași repezi, noul an școlar și cel universitar. Ce au decis autoritățile? Să arunce copilașii în băncile școlii, crezând că vor fi responsabili. Studenții, însă, au fost nevoiți să înceapă online sau în format mixt.

Desigur, au circulat multe păreri cu referire la această decizie, fiecare privind problema din perspectiva care pe el l-ar fi avantajat mai mult, sau în funcție de cine știe ce alte motive, subiective sau obiective.
Mi se pare o decizie corectă chiar dacă îmi este greu să mă acomodez. Decizia asta a fost luată pentru binele nostru, cât și pentru binele celor din jurul nostru. Facultatea s-a pregătit pentru această situație, iar în afara faptului că fac cursurile de acasă, totul este perfect normal.
Acesta este răspunsul Florinei, studentă în anul doi la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, facultate care a decis să adopte exclusiv scenariul cursurilor online. Se observă, deci, din spusele Florinei, o atitudine de resemnare, optimistă aș îndrăzni a spune, căci ce putem face mai mult decât să ne adaptăm situației?
Tot un student din cadrul FSPAC, însă în anul trei, Alex, ne spune că înțelege decizia facultății deoarece contextul i-a obligat să recurgă la ea: Majoritatea facultăților au hotărât să se mute în online, și pe bună dreptate, sincer. Sănătatea primează în astfel de momente.
Facultatea online însă, așa cum ne spune și acesta, nu se compară cu cea făcută în format fizic: Interacțiunea cu oamenii e esențială și îi dezvoltă pe studenți. Pentru mine, cursurile online sunt mai obositoare decât cele fizice. Eu sunt anul III, însă ca boboc pot să înțeleg cât de greu e să parcurgi cursurile într-un astfel de mod. E un haos total, în care cu toții, la ora actuală, trăim.
Trecem de la părerea studenților clujeni, la părerea unei studente din București, centrul tuturor lucrurilor bune și mai puțin bune, cum e cazul acum. Irina este studentă la Politehnică și crede că scenariile hibride nici nu ar trebui să existe: Faptul că nu facem fizic momentan e o decizie foarte bună deoarece nu este momentul să mergem toți acum, mai ales că suntem studenți din toate orașele. Ar trebui să stăm acasă, nu să facem hibrid, căci riscăm infectarea.
Ne mutăm pe hartă și ajungem la Iași. Aici, o întâlnim pe Andra, studentă la Facultatea de Drept, facultate care a ales, de asemenea, scenariul exclusiv online: Trecerea în online este cea mai ușoară variantă și, cumva, cea mai sigură în această perioadă. Din punct de vedere al pregătirii unor oameni pentru a profesa într-un domeniu, aici se face o pauză. Nu poți învăța privind din mijlocul patului ceea ce trebuia să privești într-un cadru formal, la facultate. Seriozitatea nu mai este aceeași, implicarea, concentrarea, toate scad.
Însă, așa cum vorbim de păstrarea sănătății în acest context, uitam că scenariul online funcționează precum medicamentele, îți fac bine pe o parte și te distrug pe alta. Bine, poate am exagerat cu acest cuvânt, dar oricum, ați înțeles. Așa cum bine a observat și Andra, nu este normal și sănătos să privim uneori și 10 ore pe zi prin ecranele care, se presupune, ne-ar oferi informațiile pentru a deveni profesioniști.
Ce ar schimba ea? Mentalitatea. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm de fapt, însă cum bine știm că asta nu se poate, aș spune că aș reveni la regimul mixt, cel puțin.
Probabil că și voi împărtășiți aceleași idei sau poate că aveți altele, pe care așteptăm să le aflăm cu nerăbdare. În rest, cum se poate încheia un articol despre o situație ca asta? Păi, clișeic, dar nu departe de adevăr, cu predici despre cum să stați safe și să luați ce este mai bun din această perioadă, căci reprezintă o mare lecție pentru noi toți.
Redactat de: Dănilă Georgiana-Dumitrița