Am stat la o vorbă cu nepoții lui Badea Neaoș. Necopți în drumul lor profesional și nici plecați încă de pe băncile facultății, au ascultat un glas comun, cel al folclorul, și au dat naștere din pasiune unui proiect care ne reîntoarce la tradiții, dar printr-o viziune nouă. Ascultați-le vocea și descoperiți în acest interviu că #sepoate și la noi.
Ce reprezintă Badea Neaoș?
Așa cum spune și povestea, Badea Neaoș e o punte între noi și ceilalți. În cazul de față, „ceilalți” înseamnă oamenii care au trăit în alte timpuri, au povești pe care noi nu le mai ascultăm și au simțit pe pielea lor ce înseamnă „necazul” la români și cum trăiești cu el în casă.
Badea Neaoș vrea să fie o colecție de povești și de tricouri cu simboluri minimaliste românești care să fie puntea de legătură între generația ce trece ușor-ușor și generațiile care vin și nu mai aud aceleași povești. E o dovadă de tâlc, învățătură și frumos.
Cine sunt mințile creative care stau în spatele poveștii?
În spatele lui Badea Neaoș stau 6 minți creative. Sau, după cum ne-am împărțit deja, 3 mândruțe și 3 feciori. Toți 6 studenți la aceeași facultate. Fiecare și-a dezvoltat anumite abilități și are acum un rol mai clar sau mai flexibil în toată povestea. Ca să ne dăm și nume, noi suntem Miruna, Edi, Vlad, Georgi, Eve și Paul. 3 moldoveni și 3 ardeleni. Și Badea ne-a legat pe toți la un loc cu fir de prietenie.
Cum v-a venit inspirația și de unde a pornit întreaga aventură?
Întreaga aventură a pornit de la numitorul comun pe care l-am menționat deja, facultatea. Aveam în anul I de făcut un brief de publicitate pentru un brand care exista deja sau pentru un brand pe care îl puteam noi crea. Am pornit 4 în echipă, eu am adus-o și pe Georgi pentru că puteam fi maximum 5, apoi Vlad s-a trezit că nu are echipă și deși noi eram numărul maxim, profa a fost de acord să lucreze cu noi. Deci și soarta și-a pus puțin amprenta. Fiind mulți și cu toții creativi, ne-am gândit să creăm noi un brand.
Evident, ideea inițială e departe de ce am ajuns noi să facem azi. Am pornit simplu de la observația că hainele tradiționale încep să fie iar la modă, dar doar pentru un anumit public țintă, care excludea tinerii. Așa că ne-am întrebat ce am putea face ca să fie cool și pentru tineri. Ideea de minimalism românesc a venit mai târziu, odată cu cea de spus povești. Doar ce leagă oamenii mai bine dacă nu poveștile?
Și cam cu asta în minte am pornit la drum și am despicat fiecare fir în 4 sau mai multe, până am ajuns la ce facem astăzi.

Ce mesaj încercați să transmiteți?
Niciodată nu ne-am gândit la ideea de a trăi full tradițional. Și nici nu vrem să promovăm asta. E clar că timpurile s-au schimbat și e și normal. Dar totuși sunt multe povești, tradiții, superstiții și detalii în folclorul nostru care nu sunt cunoscute. Sau care par plictisitoare pentru că nimeni nu stă să le explice frumos sau creativ. 5 dintre noi ne tragem de la țară. Ne-am dat seama ce mult iubeam viața de acolo abia după ce am plecat. Și cu siguranță nu suntem singurii.
Deci mesajul nostru e unul de cunoaștere. E un mesaj de genul „să știi că și folclorul nostru e frumos și interesant”. Și noi avem bătrâni cu povești și ai fi surprins să vezi cam cât de intrigante sunt. Poți să-ți cunoști țara și fără să mergi o dată pe an în vacanță în Maramureș. De asta și tricourile au venit pentru a crea o comunitate. Să mergi pe stradă și să mai vezi pe cineva cu același tricou. Cu aceeași poveste. Să ne mai lege ceva.
Cum ați reușit să construiți cărămidă cu cărămidă proiectul?
Cu schimbări, ședințe peste ședințe, cu 100 de întrebări la fiecare pas, cu decizii proaste, greșeli, căutări pe Google, multă dragoste și determinare. Și, cel mai important, cu ajutor.
Fără oameni care să stea să ne răspundă la întrebări sau să ne ajute cu fel de fel de chestii, de la cele mai mici la cele mai mari, nu eram acum, aici, în forma aceasta. Am dat și cu capul, am învățat și din mers. Suntem 6 tineri de 20-21 de ani care și-au deschis o afacere. Vă dați seama că la început aveam 100 la entuziasm și 0 la cunoștințe. Când ne uităm acum cât de puține știam nu ne vine să credem. Și cât de puține știm și acum. Ce ne-a ținut în priză în timp de pandemie, greșeli sau situații care păreau că nu se pot rezolva a fost entuziasmul și prietenia care ne lega. Ideea că facem ceva împreună și că dacă ne iese o să fie foarte fain. Și chiar așa este.
Cum a evoluat proiectul până în prezent?
Din punctul nostru de vedere, destul de bine. Nu ne așteptam la creșterea așa rapidă pe rețelele de social media. Răspunsul oamenilor a fost unul foarte pozitiv. A evoluat și cu probleme, doar nu se poate altfel. Deadline-uri nerespectate, noi picând la mijloc, lucruri scrise cu font mic în contracte. Era normal ca Badea să se lovească și de așa ceva. Dar încetul cu încetul le rezolvăm pe toate.
Evoluția încă se vede și o așteptăm. Ne-am pus în cap încă de la început să nu avem așteptări că peste noapte suntem peste tot în România. Era ireal și nu ne ajuta cu nimic. Fiecare săptămână vine cu o mică victorie și încercăm să ne tragem energia din ea.
Care credeți că sunt elementele care vă diferențiază?
Sufletul. Punem tare mult suflet în fiecare pachet pe care îl trimitem. Fiecare chestie făcută pentru clienții noștri e trecută prin dezbateri, research, căutări, argumente pro și contra. Nu trimitem doar un tricou într-o cutie. E și ceva personalizat pe acolo. Sunt chestii care ne iau timp, dar pe care le facem cu mare, mare drag. Fiecare tricou are o poveste, la fel cum și noi avem. Fiecare postare e gândită și e făcut research pentru ea. Fiecare vizual e luat la puricat. Am stat o dată la o ședință a celor de la design. Atunci mi-am dat seama că eu nu fac diferența între alinieri, spațieri, 2 cm la stânga sau la dreapta.

Unde pot curioșii să vă urmărească și la ce să ne așteptăm în viitor de la proiectul Neaoș?
Proiectul Neaoș stă foarte bine pe partea de idei creative. Dacă am putea pune în aplicare fiecare idee, ar fi ceva extraordinar. Dar fiecare idee vine cu multe chestii logistice. Vă puteți aștepta de la noi pe viitor la seri de depănat povești, colinde de Crăciun, mai multe modele de tricouri, povești care mai de care, locuri de care nu știați și canal de YouTube.
Ne găsiți pe site-ul nostru: www.badeaneaos.ro, pe Facebook la Badea Neaoș și pe Instagram la badeaneaos. Puteți oricând să ne scrieți pe oricare canal de comunicare sau la contact@badeaneaos.ro. Apreciem orice mesaj și răspundem cu drag la ele!
Pe final, ce mesaj vreți să transmiteți cititorilor Cluj for Youth?
Noi credem că dacă cineva chiar vrea să facă ceva și investește timp și pasiune în acel lucru, cumva, într-un anumit mod sau timp va reuși. Au fost multe momente în care am crezut că poate nu e timpul să facem asta. Se întâmplau multe lucruri care nu ne erau tocmai benefice și ne gândeam că poate nu suntem pregătiți. Dar dintre noi mereu a fost cineva care să îi încurajeze pe ceilalți și să vrea să meargă mai departe. Deci cu oamenii potriviți și cu entuziasmul necesar, multe lucruri se pot face!
Redactat de: Giurcanu Cristina