Video Mapping. Inovaţie în tehnologie şi artă pentru oameni | MNB. Pal. Pach.

0
2204

Trecând prin cartierele Clujului, de multe ori uităm să ne ridicăm privirile pierdute în ansamblu, obişnuiţi fiind deja cu imaginea pe care o vedem zi de zi. Pentru artiştii new media, însă, blocurile perimate şi clădirile istorice au devenit în seara de 29 mai, pânze tridimensionale pe care au prins viaţă trei lucrări pregnante şi originale de artă.

Un lucru foarte cool la video mapping este lipsa totală a constrângerilor spaţiale, astfel că artistul  îşi poate expune arta în orice locaţie, iar mai ales în timpuri pandemice, setup-ul poate fi făcut chiar din propria locuinţă. Aşa a fost şi în cazul lui MNB, Gasparik Marton (Pal) şi Pach, care s-au alăturat jurnalului colaborativ #contează – organizat de RADAR. În cadrul acestuia, Clujul şi alte 9 oraşe printre care şi București, Brașov, Iași, Timișoara, au găzduit spectacolele new media de omagiere a eroilor din prima linie, care au fost transmise timp de o oră, simultan pe live-streaming în toată ţara.

Conectez laptopul la proiector și de acolo las imaginaţia să performeze în locul meu

Deşi noile reguli impuse s-au simţit puternic în activitatea pe care o desfăşoară de doi ani ca rezident la FormSpace, MNB şi-a făcut prezenţa în lumea vizualului de acasă, într-un context foarte diferit, dar la care s-a adaptat cu uşurinţă, spunându-ne că are o bază pregătită pentru orice, în timp ce spontaneitatea în creaţie nu este un obstacol.

Pregătirile fiind făcute şi setup-ul fixat bine pe balcon, momentul poate începe. Odată cu lăsarea serii trecătorii puteau observa cum clădirea fadă din faţa lor prinde dintr-o dată semnificaţie, prin lumină şi culoare.

Am refăcut peretele din cărămidă şi am introdus câteva efecte 3D cu scopul de a crea iluzia că pereţii pot prinde viaţă, lucru pe care metaforic cred că l-am simțit cu toţii în perioada asta. Izolarea a avut o influenţă diferită asupra fiecăruia dintre noi, însă mai mult ca oricând am privit pereţii ăștia ca şi un aliat împotriva unui inamic în mare parte necunoscut.

Puţin mai departe, Pal îşi proiecta imaginaţia pe Clădirea Centrală a Universităţii cu fulgere de lumină albastră şi mesaje de încurajare: o să fie bine. Momentul a marcat un nou început chiar şi pentru el, trecerea de la proiecţiile pe suprafeţe plate la modelarea 3D fiind o adevărată săritură din zona de confort, iar procesul din spate însumând între 6 și 12 ore de muncă în fiecare zi.

Prestaţiile  însoţite de mesaj au fost urmărite şi în online, de peste 30.000 de persoane, în transmisia live făcută de Europa FM pe Facebook.  Lucrurile au mers destul de simplu, iar pe această cale aş vrea să le mulţumesc băieţilor de la Wattec pentru ajutorul acordat cu echipamentul în ziua stream-ului, a adăugat MNB.

Video Mapping-ul e despre estetic şi senzaţie

Cel mai mult, rolul proiecţiilor artistice este de oferi o experienţă, în timp ce jocurile interactive completează sunetul, ne explică Pal, care în serile obişnuite de weekend îşi armoniza proiecţiile cu ritmurile DJ-urilor de la party-urile de muzică techno. Deşi îi place ideea de a transmite şi un mesaj publicului prin arta lui, de puţine ori a avut ocazia.

Era un moment când urmăream foarte mult ştirile, când se întâmpla ceva foarte mare în lume şi am simţit că vreau să transpun toate astea, însă atunci nu a fost primit prea bine, mi-au spus că lumea vrea doar să se distreze, să se simtă bine, nu să vadă manifestări de opinie, ne povesteşte Pal, complet împăcat în ideea că uneori, pur şi simplu contextul este unul nepotrivit.

Odată îndeplinit primul pas prin experienţa alături de cei de la #contează, Pal a fost inspirat şi motivat de feedback-ul pozitiv al oamenilor şi a decis să persevereze în această nouă direcţie : vreau foarte mult să continui cu genul acesta de proiecte, iar după sesiune chiar am stabilit cu nişte prieteni să pregătim nişte proiecţii speciale, tot aşa, de acasă.

Din fericire pentru noi toți, arta a fost și va continua sa fie adaptabilă, iar în contextul actual consider ca oamenii se vor baza pe formele de performance virtual(..)Şi sigur o să continuăm cu astfel de proiecte, și cred ca internetul o sa aibă un aport major în dezvoltarea și susținerea lor, ne garantează MNB.

Priveşte cu optimism către viitor, deşi în momentul actual ne mărturiseşte că este unul foarte incert şi aşteaptă cu nerăbdare să revină în locul căruia îi simte cel mai mult lipsa, Form Space, acolo unde şi-a creat amintiri de neuitat. În rest, este entuziasmat şi pregătit de proiectele vizuale interesante care vor apărea. Iar noi, cei din public, la fel de entuziasmaţi să le vedem. 

Realizat de: Bejinaru Elena