Tinerii din Cluj protestează pentru climă şi viitor în cadrul mișcării Fridays for Future

0
2353

Auzim în jurul nostru că tinerii sunt viitorul și de fiecare dată când tinerii s-au mobilizat, lucrurile au început să se schimbe. Auzim la fel de mult despre schimbările climatice și necesitatea implementării unor politici care ar reduce efectele încălzirii globale și a poluării.

De data aceasta, schimbarea a venit din nordul Europei, țările scandinave fiind recunoscute pentru politicile prietenoase cu privire la mediu și nivelul înalt de democrație participativă. Greta Thunberg, o adolescentă de 16 ani din Suedia a inițiat mișcarea Fridays For Future. La această mișcare s-au alăturat elevi și studenți din toate țările europene, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia și Australia. Până în prezent au fost organizate 4122 greve.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană


Povestea Gretei Thunberg

În 2018, Greta Thunberg (elevă pe atunci în clasa a IX-a) a decis să nu meargă vinerea la școală, până la alegerile parlamentare din Suedia, după ce în țară au avut loc mai multe incendii și valuri de căldură. Ea a solicitat guvernului suedez să respecte prevederile Acordului de la Paris și să reducă emisiile de carbon. De asemenea, Greta și-a îndemnat membrii familiei să devină vegani și să renunțe la zbor.

Tânăra a fost invitată la Forumul Economic Mondial de la Davos, Conferința Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice și Parlamentul European, fiind nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Aceasta a fost proclamată cea mai importantă femeie a anului în Suedia, în 2019.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, mulţime şi în aer liber


Tinerii din Cluj s-au alăturat mișcării Fridays for Future

România face parte din acele peste o sută de țări care cer măsuri pentru protecția mediului înconjurător, după ce tinerii protestari au înregistrat greva pe site-ul: https://www.fridaysforfuture.org/.

Protestele pentru climă sunt binevenite în România, ţinând cont de faptul că avem restanţe la acest capitol. România nu a luat măsuri concrete de combatere a poluării, de aceea ne confruntăm cu probleme grave în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, calitatea aerului și apei.

Tinerii din Cluj protestează în fiecare vineri, în fața Prefecturii Cluj-Napoca, la ora 12:00, cerându-le autorităților să întreprindă măsuri sustenabile în vederea protecției mediului înconjurător.

Pentru a afla mai multe informații din spatele cortinei, am vorbit cu unul dintre organizatorii evenimentului – Marina Boboc. Fiind întrebată cum s-a constituit grupul, ea ne-a spus: Grupul Fridays For Future Cluj-Napoca a luat naștere în urma inițiativei unui bun prieten și activist, Eduard Nistru, care în prezent lucrează la primul documentar românesc – Natura Umană Film – ce vizează modul în care sunt tratate animalele pe teritoriul țării noastre și totodată impactul pe care îl are asupra mediului industria zootehnică, întrucât aceasta se află pe locul al doilea la producerea de gaze cu efect de seră, după combustibilii fosili, fiind și una dintre cauzele majore ale defrișărilor. La primul eveniment din Cluj-Napoca, creat de Eduard, ni s-a alăturat un grup vesel de copii de la o școală a viitorului – Green School Romania și împreună am scandat pentru o planetă verde și sănătoasă, care să constituie o casă sigură pentru generațiile următoare.

Dacă v-ați întrebat cum reacționează autoritățile la protestele săptămânale ale tinerilor, atunci Marina ne-a spus că până în acest moment, colaborarea cu autoritățile a fost una pașnică, cu caracter profesional, beneficiind de receptivitate din partea acestora.

Marina a decis să nu stea în umbră, de aceea și-a dorit să fie parte din schimbare. Tânăra activistă își încurajează semenii să facă o diferență în comunitatea lor prin următorul mesaj: Acum este șansa noastră de a arăta că ne pasă de viitorul planetei și implicit de viitorul nostru ca indivizi pe această planetă. Oamenii de știință susțin că ne aflăm într-o criză climatică, cea mai mare criză cu care s-a confruntat vreodată specia umană, iar cei în mâinile cărora ne-am pus viitorul ne-au amăgit la nesfârșit cu vorbe goale, nouă revenindu-ne acum datoria de a ne face singuri dreptate. Viitorul este al nostru și nu al lor, iar din acest motiv nu ne vom opri până când acesta va arăta așa cum ne dorim.

Din dorința de a oferi oricui un mediu corespunzător și confortabil pentru o exprimare cât mai liberă, a fost creat grupul comunității de participanți la proteste, unde este invitat oricine dorește să se alăture mișcării:
https://www.facebook.com/groups/398265270777802/

Sursă foto: Pagina de Facebook – Greta Thunberg și grupul #FridaysForFuture – Cluj-Napoca.