Jetsun Pema – cea mai tânără regină din lume

0
2297

Aflat la punctul de întâlnire dintre India și China, micul stat Himalaya este un fel de Elveție a Asiei. Bine delimitat, organizat mai mult după valori autentice decât după reguli impuse, Bhutanul este considerat cel mai fericit stat din Asia. Bhutanienii trăiesc într-un cadru natural deosebit, acordă o atenție aparte relațiilor interumane și cultivă cele mai nobile calități ale spiritului. De aceea se spune că în Bhutan trăiesc cei mai fericiți oameni, în ciuda sărăciei și a analfabetismului.

În fruntea acestei țări, regele Jigme Kesar este căsătorit cu cea mai tânără regină din lume. Aceasta fiind iubită de către cetățeni pentru modestia sa și atenția acordată, dovedind că le este prietenă indiferent de statutul pe care îl poartă.

Jetsun Pema s-a născut pe 4 iunie 1990 în Thimphu (capitala Regatului Bhutan). Viitoarea regină provine dintr-o familie fără origini regale, tatăl ei fiind pilot în cadrul companiei aeriene naționale, iar mama sa casnică.

Jetsun a primit educația primară în India, după care și-a continuat studiile în Londra. Aici a studiat relații internaționale, psihologia și istoria artei. Aceasta este pasionată de baschet și pictură. Vorbește fluent 3 limbi: hindi, engleză și dzong-ke (limba oficială a Bhutanului). De asemenea, colaborează cu mai multe organizații caritabile, cum ar fi Crucea Roșie și Fonduri de asistență pentru persoanele cu handicap.

În ciuda faptului că în regatul Bhutan, potrivit tradiției, monarhul ar trebui să aibă mai multe soții, actualul rege a luat decizia să întocmească căsnicia doar cu o singură femeie. Cu cea pe care o iubește cu adevărat. Istoria de dragoste a acestora fiind ca din poveste. Regele și-a întâlnit mireasa în cadrul unei cine regale, unde s-a îndăgostit de ea încă de la prima vedere, anunțând că ea va fi viitoarea sa soției. Atunci, Jetsun avea doar 7 ani, iar viitorul rege 17 ani și după aproape 14 ani, dorința acestuia a devenit realitate.

13 octombrie 2011 a fost ziua în care a avut loc nunta celor doi îndrăgostiți. În cadrul banchetului organizat în cinstea nunții, Jigme a anunțat solemn că nu intenționează să se căsătorească a doua sau a treia oară. Astfel, regele și regina Bhutanului au devenit nu numai niște conducători moderni, ci și primii din istorie care își permit să-și afișeze emoțiile în fața publicului, încălcând un alt stereotip al monarhiei.

În ciuda tuturor responsabilităților sale regale și caritabile, Jetsun nu uită să-și îndeplinească datoria sa de mamă. În februarie 2016, la 5 ani de la nunta monarhilor s-a născut moștenitorul mult așteptat, Jigme Namgyal Wangchuk. Chiar și în timpul sarcinii, regele își arăta sentimentele tandre față de soția sa, dovadă fiind ședințele foto. Acesta mereu a afirmat că Jetsun este o soție și o mamă minunată : Împreună împărtășim dragostea și pasiunea pentru artă.

                                                                           Redactat de: Costeleanu Vasilisa