De vorbă cu câștigătorii Galei Tineretului Clujean 2018

0
1841

Miercuri, 5 decembrie, a avut loc cea de-a II ediție a Galei Tineretului Clujean 2018, unde s-au premiat cele mai bune proiecte inițiate de tineri, pentru tineri. Ediția din acest an a marcat premierea în cadrul a 11 categorii. Mai jos, vă prezentăm câștigătorii ediției 2018 și ce ne relatează ei despre proiectele pe care le-au implementat.


Categoria Antreprenoriat
Locul I – Asociația The Da Vinci System 
„Proiectul Habar n-am Fest” a decis să găsească răspunsuri la întrebările: Cum fac să obțin un job? La ce facultate merg? Eu ce fac cu viața mea? Cum deschid o firmă?. În acest sens, au fost organizate training-uri, conferințe și workshop-uri legate de carieră, pentru aproximativ 500 de tineri din Turda și Câmpia Turzii. Totul a culminat cu un târg de cariere în ultima zi.
Tinerii au primit tot habarul din lume întâlnind studenți de la 10 facultăți din Cluj și de la firme din zonă dispuse să le ofere un posibil job. Pentru că denumirea proiectului este foarte originală, ne-am dorit să aflăm care este povestea din spatele acesteia.

Leonardo Mihai Mărincean ne-a spus: „Proiectul a început cu o primă ediție un pic mai mică anul trecut, avea o denumirea mai oficială – Turda Festivalul de Carieră, anul acesta și-a schimbat denumirea pentru a fi mai pe placul tinerilor, și a devenit Habar n-am Fest, pentru că am observat că mulți dintre turdenii noștri chiar habar n-au ce urmează să facă cu viața lor după ce termină liceul și am observat că marea problemă e că de cele mai multe ori răspunsurile vin foarte târziu.

Categoria Învățare non-formală
Locul I – Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj
„Școala de vară Click pe tineri – 100 de ani de la Marea Unire” dedicată Anului Centenar, a reunit români de pretutindeni, care timp de câteva zile au împărtășit atât experiența lor în domeniul voluntariatului, cât și au avut oportunitatea să învețe cum să rezolve problemele sociale prin activități civice.

Alexandra Duca, voluntară în cadrul GIB ne-a spus că tinerii
implicați în cadrul școlii de vară s-au bucurat de posibilitatea de a lega prietenii noi și de a dezvolta noi abilități în cadrul training-urilor organizate, acestea fiind necesare în dezvoltarea spiritului civic.

Categoria Incluziune Socială
Locul I – Organizația Studenților din Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca
„Viitor Inginer” este un proiect realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj, cu scopul de a motiva tinerii de liceu să-și continuie studiile în domeniul ingineriei. Peste 3500 de elevi implicați în proiect, au avut parte de o lecție de orientare profesională, gustând din viața socială a Clujului.

Anul acesta proiectul a avut și o mini-ediție, despre care ne-a povestit mai multe Alexandra Georgina Țurțulea: „Mini ediția a constat în faptul că am mers în „Viitor Inginer pe Sate”, așa l-am denumit noi. Semestrul trecut am mers în orașe cu mulți locuitori și semestrul acesta am mers în orașe cu sub 10000 de locuitori unde majoritatea elevilor nu aveau speranțe că iși iau Bac-ul, ne-am dus la ei și au spus că le-am dat un motiv în plus să iși
ia BAC-ul, au spus că poate acum chiar o să încerce să vină la facultate, poate vin la ramura mecanică și că li se pare foarte tare.

Categoria Internațional
Locul I – AIESEC Cluj-Napoca
„Proiectul UP” are drept scop reducerea inegalității în rândul celor cu Sindromul Down, prin intermediul atelierelor de lucru handmade, lecții de limba engleză, ore de kinetoterapie și sport în cadrul Asociației Down – Centrul Educațional Raluca și Centrul Autism. Proiectul a fost realizat împreună cu voluntari internaționali din diferite colțuri ale lumii.

Despre impactul proiectului asupra copiilor cu sindromul Down, Iulia Pascaru ne-a spus: „E foarte clar că la prima ediţie copiii nu vorbeau deloc engleza, erau unii mai vorbăreți, unii mai puțin. Atât la prima ediție, cât și la cea care a trecut, s-a văzut o performanță mult mai mare, copiii știau cuvinte în engleză, propoziții, chiar și la nivel conversațional se observă diferența. Făcând proiectul acesta reușim să includem și tinerii cărora nu neapărat li s-a dat o șansă de la început de a fi integrați în societate și nu au primit educația necesară.

Categoria Mediu
Premiul I – Organizația Studenților pentru Natură
Lipsa de reactivi speciali pentru realizarea unor experimente practice în cadrul materiilor de științe exacte în școli nu ar trebui să reprezinte un impediment, ci ar trebui găsită o alternativă. În ajutor ne vin voluntarii Organizației Studenților pentru Natură, care au găsit o soluție în acest sens prin proiectul „SciFest Cluj-Napoca – The science of things”. Acesta oferă o alternativă de învățare interdisciplinară a unor noțiuni de biologie, chimie sau fizică prin intermediul unor activități non-formale. De asemenea, acest proiect poate fi un punct premergător de promovare a științei ca pilon al dezvoltării societății.

Membrii organizației ne-au relatat: „Grupul țintă al proiectului nu a fost doar elevii, dar și adultii, pentru a le oferi o altă perspectivă asupra unor teme de ecologie și biomedicină.

Gala Tineretului Clujean are scopul de a recunoaște public munca și meritele voluntarilor, cât și de a promova inițiativele tinerilor și activitățile de voluntariat.

Redactat de Mihaela Șerpi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here