Ce fac tinerii în vremuri de pandemie

0
2253

Pe parcursul acestei perioade neașteptate, probabil că nu toți reușim să fim foarte activi sau productivi. Ni se întâmplă să nu mai știm ce zi e, să ne trezim abia la prânz și să observăm că alții reușesc să își organizeze viața mult mai bine, chiar și în perioada pandemiei. Pot să spun că și eu mă aflu printre oamenii care nu reușesc să se mobileze atât de bine. Astfel că am decis să aflu de la prietenii mei cum reușesc să își organizeze timpul, cu ce și-l ocupă și cum se simt.

  • Alina: Contrar așteptărilor mele, încă nu am luat-o razna în perioada asta de carantină. Ai fi putut crede asta în momentul în care am decis să mă tund, dar nu, din fericire nu am avut un mental breakdown (încă). Cred că rezist destul de bine și datorită faptului că pot ieși în curte și mă pot bucura de primăvara asta. În rest, ce să zic, încerc să țin pasul cursurilor de suedeză, vorbesc cu prietenii și rudele apropiate cu ajutorul video call-urilor, încerc să găsesc jocuri pe telefon care chiar să-mi placă și pe care să le pot juca împreună cu iubitul meu, desenez/pictez mai mult, citesc, îmi fac măști faciale mai des, fac și puțin sport șiiii… am reușit să-mi luxez un deget de la mâna stângă! M-am obișnuit din nou cu liniștea de acasă, spre deosebire de ultimele luni din București, când eram mai tot timpul pe fugă. (Mi-e puțin dor și de asta, dar aveam nevoie de o mică pauză…).

Așadar, este o pauză destul de forțată, dar mi se pare un moment foarte bun în care putem să scăpăm de expresiile des întâlnite,« Aș face asta, dar nu am timp!» sau «Aș sta toată ziua în pat astăzi, dar chiar trebuie să plec și să-mi rezolv treaba…», și să transformăm acest timp într-unul plăcut.

  • Arianna: Încerc să fac ce făceam și înainte. Mă ocup de lucrurile pentru facultate, apoi citesc mult și beau cafea și ceaiurile mele preferate. Nu am ieșit din casă mai deloc, dar recunosc că îmi lipsesc oamenii și natura. Refuz să folosesc expresia «când ne vom întoarce la normalitate», pentru că trăiesc acum și normalitatea de acum – oricât de trist ar fi – asta este. Nu exagerez cu nimic și nu îmi propun să fac lucruri care nici înainte nu mă interesau, cum tot văd că e la modă pe social media. Citesc cât citeam și înainte: uneori foarte mult, alteori deloc. Și e ok. Uneori mă trezesc devreme și am energie cât cuprinde, alteori lenevesc în pat până târziu și nu mă simt vinovată pentru asta. Pe lângă citit, ascult podcasturile unor oameni care îmi plac, mă uit la câte ceva pe Netflix și cam atât. Nu verific presa decât o dată pe săptămână, pentru că altfel aș înnebuni.

Cred că important e să nu tratăm perioada asta ca pe ceva extraordinar, ci să păstrăm ritmul nostru, oricare ar fi el.

  • Diana: În această perioadă, mă surprind adesea distrasă de la ceea ce îmi propun să realizez în ziua respectivă. În aceste zile care nu se mai diferențiază între ele și care parcă au mai puține ore, consider că o modalitate care mă protejează de la a nu mă regăsi într-o continuă stare de anxietate, este întocmirea listelor.

Prin redactarea unei liste, simt că recapăt stăpânire asupra gândurilor, iar astfel îmi conduc energia spre completarea task-urilor propuse.

  • Oana: Ce e mult strică, dar nu credeam că voi spune asta referindu-mă la statul în casă. Pentru o persoană sociabilă e un chin să nu-ți poți vedea semenii, să îi îmbrățișezi. Cu toate acestea, am câteva activități preferate, pe care le practic în perimetrul casei. Gătitul este una dintre ele, deoarece mă binedispune atunci când pregătesc masa pentru familia mea, plus că îmi exersez skill-urile culinare. O altă activitate care sparge monotonia este machiajul, mă face să uit că nu am unde merge și devin mai productivă. Nu neglijez nici blogurile și publicațiile online și încerc să rămân informată despre tot ce se întâmplă în exterior. Totuși, consider că sunt norocoasă, deoarece am posibilitatea de a petrece timpul la țară, înconjurată de natură.

Știu că după ce termin de vizionat toate serialele și filmele de pe lista mea, cele patru pisici îmi vor ține de urât.

  • Mara: Pentru mine, această pauză este binevenită pentru că îmi permite, datorită timpului liber, să aprofundez anumite lucruri sau să mă apuc de lucruri la care mă gândeam de ceva timp, dar pe care le-am tot amânat. Însă, pentru că sunt clasa a XII-a, nu pot numi această perioadă o vacanță, deoarece îmi dedic timpul studiului. Pe lângă învățat, vreau să profit de această oportunitate și să mă relaxez mai mult. Am început să fac exerciții fizice acasă, sportul mă ajută să mă relaxez. În plus, petrec timp uitându-mă la filme, seriale, citesc, ascult muzică și, cel mai important, petrec timpul cu familia, vorbesc cu prietenii. În această perioadă e bine să ne găsim mereu câte ceva de făcut.

Lumea s-a oprit în loc, dar nu și viața noastră, așa că putem privi această perioadă drept o provocare de a ne continua activitatea, dar să o adaptăm noii situații.

  • Rafaella: Carantina nu a venit ca o surpriză pentru mine. Pentru că locuiesc în Olanda, unde s-au luat măsuri mult mai târziu față de alte țări, pot spune că am avut parte de mai multă libertate și mai puțină spaimă în această perioadă. Din fericire, țara s-a mobilizat repede și lucrurile sunt, momentan, sub control. Închiderea facultății a intrat în vigoare în ultima săptămână a semestrului, ceea ce înseamnă că mi-am petrecut ultima lună fiind în sesiune. Pe lângă asta, am folosit puținul timp liber pentru a regăsi o pasiune veche: desenul. Am găsit vechea tabletă și, cu puțină inspirație, am făcut câteva desene în diverse stiluri pentru a-mi începe propria pagină de Instagram. Pot spune că m-a ajutat să mă relaxez și să mă simt productivă chiar și după terminarea sesiunii, pentru că am un rezultat fizic care dovedește munca depusă.

Am început iar cursurile săptămâna asta, dar având în vedere că încerc să mă izolez pe cât posibil, cred că voi avea destul timp să continui cu desenul, să încerc diverse stiluri și poate chiar să încerc să revin la schițele și desenele tradiționale.

  • Ionuț: Cochetam cu o prietenă în vederea plecării la munte de Paște. Meticuloși fiind, cazarea era făcută din timp și consideram ca în vacanță să ne găsim în liniște, la aer rece, retrași. Ne exprimam sentimentul de libertate prin călătorii, fotografii în natură și plimbările, nelipsite, nocturne. Pandemia ne-a făcut să realizăm cât de importante erau micile bucurii și incursiuni în necunoscut. Le scriu amicilor virtual, pe momentm citesc lecturile clasicilor, având destule restanțe și văd filme până adorm la 4 dimineața.

Pe lângă temele și cursurile online, să învăț câteva cuvinte în italiană chiar pare o gură de aer curat. Sper că viața își va relua cursul normal și, spun eu, vom ieși din carantină cu noi hobby-uri și plini de voiciune în speranța că viitorul este al nostru.

  • Dragoș: Datorită fratelui meu care este foarte pasionat de sală și de exerciții fizice, am reușit să ne adaptăm și să creăm propia sală de fitness la noi acasă. Fratele meu a reușit să facă rost de toate articolele sportive într-un timp foarte scurt după anunțarea stării de urgență. În mai puțin de două zile am fost surprins să văd că avem toate aparatele necesare pentru fiecare grupă de mușchi. După câteva zile, m-am decis să fac și eu mișcare, pentru că, fiind un om care umbla foarte mult, mi-a lipsit activitatea. Astfel, acum am un program și facem sport împreună cel puțin o oră pe zi. Aducem o boxă în cameră, ne îmbrăcăm adecvat și dăm drumul la treabă.

E mult mai ușor să te motivezi dacă ai o experiență asemănătoare cu cea de sală, așa că încercăm pe cât posibil să imităm atmosfera unei săli de fitness.

  • Larisa: La început pot spune că mi s-a părut destul de ciudat, dar curând m-am obișnuit cu viața în carantină. Am ales să nu-mi irosesc timpul deloc și să îmi dedic în totalitate pasiunilor mele. Mi-am redescoperit latura artistică și pasiunea pentru desen, m-am uitat la filme. Pe scurt: m-am relaxat. Mi-am făcut până și un program pe care să îl urmez pentru a nu lăsa lucrurile foarte importante să îmi scape, dar, după cum am zis, am început să mă obișnuiesc cu ideea de viață în carantină. Am învățat să gătesc tot felul de deserturi și mâncăruri înteresante, și crede-mă când îți spun că abia știam să fac un sandwich.

Deși este greu să fii departe de prieteni și colegi, este doar o chestiune de timp. Curând totul se va termina și atunci va fi bine, dar pânâ atunci trebuie să găsim activități pe care să le facem cu plăcere. Am ieșit cu cățeii în natură, aproape de casă, am făcut sport, deci mie chiar a început să-mi placă.

  • Dani: De când am ajuns acasă mi-am permis să petrec mai mult timp cu mine. Datorită facultății și locului de muncă am fost mereu în lipsă de timp și m-am simțit constant extenuat. Acum, datorită pandemiei, pot să acord mai multă atenție hobby-urilor mele. Sunt pasionat de fotografie și cinematografie, iar în perioada aceasta am reușit să lucrez la o multitudine de proiecte pe care le-am amânat ani întregi din cauza lipsei de timp. Cumva, să fiu închis în casă m-a ajutat să fiu mai productiv și mai creativ, să simt că am creat ceva în fiecare zi. Am început să citesc mai mult pentru că am neglijat și aspectul acesta în ultimii ani.

Dar, cred că cel mai important lucru pe care l-am făcut a fost să mă relaxez. Să nu fac nimic, să trăiesc câteva zile fără a fi presat constant de stres. Asta cred că trebuie să facă toată lumea în carantină, să își permită să respire.

Concluzia? Citind răspunsurile tuturor prietenilor, simt nevoia, în sfârșit, să fiu mai activă, să mă uit la filme, să fac sport, fotografii și alte activități. Însă lucrul cel mai esențial pe care l-am realizat imediat cum am terminat de vorbit cu ei este faptul că îmi e dor de ei și că abia aștept să îi strâng din nou în brațe. Cu siguranță și tu simți lipsa celor dragi, însă până îi vei revedea, comunică cu ei de la distanță și împărțiti sugestii de activități între voi, timpul va trece mai ușor așa.

Redactat de: Voicu Irina