Misterioasa lume a lui David Lynch

0
2158

David Lynch este un artist în adevăratul sens al cuvântului. Acesta este regizor, pictor, muzician, fotograf și, uneori, actor.

În momentul în care te-ai decis să descoperi filmografia lui Lynch, ai o călătorie asigurată pe un tărâm bizar, misterios, extrem de fascinant și de complex. Cu toate acestea, ideile sunt abordate într-un mod unic, neobișnuit. Acest stil poate fi destul de greu de suportat, dar dacă te obișnuiești cu modul în care se desfășoară acțiunea, o să întâlnești situații și perspective la care, cu siguranță nu te-ai mai gândit până acum.

Pentru a înțelege mai bine și pentru a aprecia mesajele transmise prin filmele lui David Lynch, aici este o „hartă” a filmografiei sale.

Twin Peaks (1990-1991) este serialul cu care ar fi cel mai bine să începi. Acesta cuprinde și îmbină toate ideile neobișnuite care pot fi întâlnite și în alte filme ale lui Lynch. Serialul redă încercările agentului Dale Cooper (Kyle Maclachlan) de a rezolva misterul uciderii unei adolescente din orașul Twin Peaks. Pe cât de simplu ar părea, pe atât de complicată și neașteptată este întreaga poveste.

Serialul are două sezoane apărute în anii ’90 (1990-1991), un al treilea sezon fiind lansat în anul 2017. Cu toate că a fost o pauză lungă între sezoane, urmăritorii au fost surprinși și încântați de continuarea poveștii. Aniversarea de 30 de ani a serialului Twin Peaks este pe 8 aprilie 2020.

Următorul film de pe listă ar trebui să fie Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992). Apărut la un an după finalizarea celui de-al doilea sezon al serialului, filmul aduce un nou unghi de abordare a firului narativ, sunt prezentate alte scene care nu au fost incluse în serial și, de ce nu, te ajută să înțelegi mult mai bine ce s-a întâmplat de fapt în orașul Twin Peaks.

* O continuare a filmului este Twin Peaks: The Missing Pieces (2014).

După ce întreaga serie Twin Peaks este finalizată, cel mai probabil te-ai obișnuit deja cu modul straniu în care o poveste simplă are atât de multe detalii ascunse.

Un alt film important al lui Lynch este Blue Velvet (1986). Acesta a apărut înainte de întreaga serie Twin Peaks. Ideile filmului sunt similare, totul pornind de la o serie de evenimente care necesită o investigație.

Un alt lucru comun în filmele lui David Lynch este faptul că acesta lucrează cu un grup restrâns de actori. Este foarte interesant să observi cum pot fi interpretate roluri diferite, aceste persoane încep să-ți pară familiare.

În continuare, Mulholland Drive (2001) este o capodoperă a lui Lynch. Este vorba despre două femei, Rita (Laura Harring) și Betty (Naomi Watts), care încearcă să găsească indicii legate de accidentul Ritei, care i-a produs amnezia. Firul narativ și ordinea evenimentelor este de-a dreptul fascinantă, dar te poate induce în eroare și, cel mai probabil, te va lăsa cu foarte multe întrebări.

Nu în ultimul rând, Lost Highway (1997). În acest film sunt prezentate două povești diferite care au legătură în final. În prima poveste, un saxofonist este torturat de gândul că soția sa are o aventură, fiind acuzat într-un final de uciderea acesteia. A doua poveste este despre un tânăr mecanic care este prins într-o situație neplăcută, fiind tentat să aibă o aventură cu iubita unui gangster. Femeile din cele două povești sunt interpretate de aceeași actriță, Patricia Arquette.

Bineînțeles, filmografia lui David Lynch este mult mai complexă de atât, iar lista poate continua cu Eraserhead (1977), The Elephant Man (1980), Dune (1984), Wild at Heart (1990) etc.

Astfel, după ce stilul filmelor lui Lynch este familiar, poți aprecia mult mai bine ideile, ordinea întâmplării evenimentelor și misterul care este prezent în toate capodoperele acestuia. Sunt filme care sunt greu de explicat, dar merită vizionate chiar și de mai multe ori, poveștile devenind din ce în ce mai clare.

Redactat de: Voicu Irina