Află povestea tinerilor care au cucerit Statele Unite ale Americii prin programul Work and Travel

0
2535

Cred că fiecare dintre noi s-a lăsat cucerit de filmele americane și trendul de a descoperi America în lung și-n lat. Deși ne desparte un ocean, influențele americane au fost mereu prezente în viața noastră, de aceea ne lăsăm duși de val și încercăm să bifăm un nou obiectiv și anume cel de a descoperi America.

Știm că se apropie vara, timpul perfect pentru noi experiențe și călătorii. Noi, cei din echipa Cluj for Youth, am decis să vă prezentăm poveștile tinerilor care au spus DA provocării de a cuceri pământul american, câștigând în schimb cunoștințe, amintiri și prieteni pentru o viață întreagă. Protagoniștii acestui articol sunt: Alexandra Balu și Ciugudean Lucian-Mihai. Tinerii vor vorbi despre cum au aplicat la programul Work and Travel și alte aventuri legate de bagaje, documente și zborul peste ocean.

Alexandra Balu este studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara, iar dorința de a pleca în SUA a apărut dintr-o simplă curiozitate.

Cred ca toată lumea visează sa ajungă în America. De la lanțurile de fast food-uri și autostrăzile cu opt benzi, până la camioanele Coca-Cola și înghețata Ben&Jerry’s, toate m-au făcut să simt că e o lume diferită de ceea ce știam. Asta pot sa îți zic acum, după ce m-am întors.

Am fost plecată anul trecut, în vara anului 2018, în statul New Jersey, pe o insulă relativ mică, cu stațiuni de vacanță. Am aplicat cu American Experience după ce am “rupt “ internetul căutând detalii despre ce implică acest program. Am citit undeva că cea mai bună opțiune ar fi să ai cazarea asigurată de angajator, așa că urmând acest gând m-am dus la agenție și le-am zis prin luna martie că vreau să merg și eu în SUA. Erau oameni care aveau deja toate actele, și-au luat viza și așteptau doar să vină vara, pe când eu abia m-am înscris în program.

Am optat pentru un job de housekeeper fiindcă primeai cazare din partea hotelului. Am căutat job-uri în partea de est a Americii, deoarece am vrut cu desăvârșire sa văd New York-ul. Am ales New Jersey, știind că e un stat cu taxe nu atât de mari și foarte multe outlet-uri împrejur. Americanii sunt recunoscuți pentru rețeau lor de outlet-uri, în continuă expansiune, cel mai mare din parte de est a Americii e cel din Atlantic City, care era la o oră distanță, ceea ce a făcut alegerea mea asupra locului de muncă mult mai ușoară. De asemenea, am căutat sa văd și ce fel de magazine/ restaurante sunt pe insulă pentru că știam de acasă că vreau să îmi iau un al doilea job.

Programul costă 1050$, la care se adaugă taxa de viză – 160$. Am plătit 60$ și pentru niște sesiuni de orientare, nefolositoare de altfel.
După viză, a urmat biletul de avion. Trebuia sa îl luăm neapărat prin agenție și asta s-a simțit la preț. Sunt din Timișoara, prin urmare cea mai bună opțiune de zbor era Budapesta sau Belgrad. Zborul a fost presărat cu emoții, am stat mult timp la coadă, tot spațiul fiind înconjurat de serviciile speciale și poliție. Am fost întrebată de ce am ales New Jersey și ce am vizitat în țară. Faptul că știam engleza m-a ajutat să trec peste această etapă foarte ușor.
Când mi-am făcut bagajul am luat multe lucruri nefolositoare. Dacă aș întoarce timpul, mi-aș lua ambele valize goale, luând cu mine doar strictul necesar.

Ciugudean Lucian este student la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Cluj, iar decizia de a pleca în SUA a fost luată, atunci când un coleg de facultate i-a povestit aventura sa din programul Work&Travel.

Totul a început acum un an. Povestea colegului meu ne-a motivat extrem de mult, de aceea am decis să plec și eu, împreună cu alți doi colegi. Inițial, știam că plecăm toți patru să lucrăm în localul în care anul trecut a fost angajat colegul meu. Însă nu a fost totul atât de ușor, au început provocările pentru că am amânat înscrierea în program, așteptând răspunsul de la angajator. Era deja luna martie, ultima săptămână în care puteai să te înscrii în program și noi încă așteptam un răspuns din SUA, de aceea am decis să plec la sediul Adira și să-mi încerc șansele, cu gândul că nu au rămas joburi bune.

Ne-am înscris, am plătit suma necesară și am început să-mi caut posibili angajatori pe o platformă. Am căutat zilnic fără prea multe speranțe, până când am fost contactați de o doamnă care avea nevoie de trei bucătari pentru restaurantul ei mic din Greenville, Maine.

Cei de la agenție au spus că suntem foarte norocoși, deși totul mi se părea de necrezut. După ce am avut un interviu cu angajatoarea și familia ei, am înțeles că sunt foarte prietenoși. Am devenit prieteni buni, ne trimiteau poze și vorbeam aproape în fiecare zi.

Zborul l-am avut din Cluj, cu escala în Istanbul. Prețul biletului a fost mai mic decât mă așteptam, încă un motiv pentru a ne considera norocoși. Viza am primit-o foarte ușor, cred că nu a durat mai mult de 30 de secunde. După aceea, am plecat împreună cu prietenii la mare pentru a sărbători începutul acestei aventuri.

Dacă intenționați să aplicați anul viitor, continuați să credeți în visul vostru, la fel cum au făcut Alexandra și Lucian, chiar dacă au aplicat în ultimele săptămâni. În cazul în care vă numărați printre norocoșii care vor cuceri America, atunci țineți cont de sfatul Alexandrei referitor la bagaje și sărbătoriți acest mic succes la fel cum a făcut Lucian.