Artiștii și muzica din izolare

0
2548
cc: Kay Ross
cc: Kay Ross

Adevăratele pasiuni persistă și în perioadele dificile. Ne temem că distanțarea socială impusă poate duce la dizolvarea unor relații interumane și, implicit, la diminuarea interactivității. Cu toate acestea, există și persoane care profită de contextul actual, pentru a fi cât mai productive. Alexandru Vasiu și Lorand Marton, spre exemplu, se focusează asupra creațiilor muzicale. Amândoi sunt producători și DJ. În ciuda faptului că, anumite evenimente la care trebuiau să participe, au fost anulate, cei doi încearcă să își fructifice pasiunea comună.

Cine sunt Alexandru Vasiu și Lorand Marton?

După cum am spus anterior, ambii sunt producători și DJ. Au fost invitați ca artiști la festivaluri precum Untold, Electric Castle, 3 Smoked Olives, Delahoya, Vibe, Awake, Electric City, MOX.

Sunt prieteni de nouă ani. S-au cunoscut în studenție, printr-un prieten comun. Lorand își amintește că: „Amândoi stăteam în același cămin. Vasiu era consătean și prieten cu unul din colegii mei de cameră. Venea la noi des. Mi-a zis că face muzică. I-am zis că și eu fac.”

După ce s-au împrietenit, au început să își petreacă din ce în ce mai mult timp împreună. Se consultau în privința muzicii pe care o creau. Alex completează: „Când l-am cunoscut, eram într-o situație destul de bună, aveam monitoare de studio (zise Alex cu o mică urmă de ironie). Lorand făcea muzică de pe un laptop cu niște căști de telefon la 15-20 lei. Mai venea pe la mine și ne ascultam muzica unul altuia, să vedem cum sună. Mare problemă am avut cu boxele alea! La un moment dat, venise și Poliția.”

Cu toate acestea, cei doi au cariere și proiecte individuale. Lorand este freelancer și produce muzică, pe care o drescrie ca o „sumă a influențelor avute în copilărie și adolescență”, după cum afirmă chiar el. A crescut cu rock-ul psihedelic al anilor `70-`80.

„Asta ascultam când eram copil. Apoi, mi-au cumpărat părinții o chitară. Am avut și trupe în care am cântat, începând de la punk, până la heavy. După aceea, m-am apucat să compun muzică electronică și, într-un final, cred că am ajuns la house, deep house, downtempo, combinat cu elemente organice și acustice.”

Lorand vede muzica drept „desfășurarea liniară a unor sentimente reprimate”. A început să compună, pentru că simțea nevoia de a-și exterioriza propriile sentimente: „A fost singurul lucru la care m-am priceput când eram în liceu. Eram un adolescent care trebuia să își exteriorizeze sentimentele. Unii se apucă de kickboxing, alții se dau pe schiuri, eu m-am apucat să fac muzică”.

Lorand Marton
cc: Bartha Beata

Pe de altă parte, Alex profesează în IT. Lucrează de la domiciliu de ceva timp, iar când e liber, se ocupă de muzică. De la o vârstă fragedă a avut tangențe cu muzica. A învățat să cânte la pian. Primele clape i-au fost făcute cadou de către părinți. Ulterior, la 13 ani, a descoperit un program de muzică, în care a început să exerseze și să testeze: „Înăuntru, am dat de niște piese, pe care le făcuseră alții. Astfel, mi-am dat seama că pot să fac piesele mele. Atunci am început să tatonez cu muzica. Am conștientizat că e extraordinar să îți creezi propria muzică, să o asculți la boxe mai mari, să o audă și alți oameni. Ulterior, a venit ideea de a îmi expune muzica. Pe la 15-16 ani nici nu știam cu adevărat ce înseamnă să fii DJ, dar îmi plăcea să îmi fac micile mele piese.”

În copilărie, Alex se simțea atras de muzica trance. Apoi, a avut o perioadă de trecere prin psytrance, „care i se părea mai bine făcut, mai rafinat, mai underground”. Odată cu mutarea sa la Cluj, a fost influențat de artiștii pe care i-a văzut. Îi aprecia, motiv pentru care, involuntar, a fost influențat. „Așa am trecut pe partea de techno, de minimal și de minimal românesc. Înainte, nu era conceptul acesta. A fost un val când venisem eu în Cluj, în 2010. Era abia la început. În principiu, pot să spun că abordez un spectru destul de larg, dar sub aliasul “Vasiu” fac muzică minimal. De ceva timp, am niște jam-uri cu Lorand și suntem mai downtempo, mai groovy, ce duc în zona electronică și de dans.”

Alexandru Vasiu
cc: Kay Ross

Reorganizare, adaptabilitate și creativitate

Chiar dacă ne sunt îngrădite unele libertăți, cu scopul de a extirpa răspândirea virusului, Alex și Lorand încearcă să vadă atuurile izolării. Vasiu este de părere că: „Tot ce putem face, în momentul de față, este să creăm muzică bună. E oportunitatea potrivită de a-ți cunoaște studioul și de a fi mai creativ cu ceea ce ai. Ar trebui să te folosești de faptul că stai în casă. E entertaining streaming-ul, dar deja e suprapopulată piața și toată lumea mixează acasă, de pe calculator, iar de cele mai multe ori, nu înregistrează bine. Trebuie să vii cu ceva diferit în perioada actuală, dacă vrei să te promovezi.”

Lorand vede, de asemenea, partea optimistă a izolării. Are câteva sfaturi pentru fiecare DJ: „Cel mai important lucru e să căutăm cât mai multă muzică. Mă refer la cei care sunt doar DJ și nu produc. Indicat ar fi să nu caute doar Beatport top 100. Cred că unii pot vedea reinventarea ca pe o opțiune. Din punctul meu de vedere, multă lume din sfera noastră ar trebui să se uite peste câteva noțiuni elementare, să vadă cum funcționează muzica și să învețe cât mai mult de la artiștii care au ajuns mari.”

În urmă cu două săptămâni, Lorand a ținut un live-streaming din Midi pe Facebook. Ideea a fost a personalului clubului: „M-am distrat. Nu mi s-a părut ciudat că eram singur. Am ținut seturi de warm up pentru câțiva artiști, iar la început, nu era nimeni. Pentru 10-15 minute, poate chiar și o oră, clubul e gol. Sincer, nu am avut nicio așteptare de la evenimentul în online, pentru că poți ajunge să fii și dezamăgit, nu doar fericit. În general, încerc să dau 100% și să sper că totul va fi bine.” În total, live-streaming-ul a adunat un număr de 7 700 vizualizări și peste 30 de distribuiri.

cc: Kay Ross

The Golden Loop

Lorand și Alex pregătesc un proiect împreună, bazat pe improvizație la chitară și pian. Lorand explică faptul că: „Vom face beat-uri și vom improviza pe ele. Avem o linie melodică prestabilită. Știm unde merge piesa. Structura e aceeași, dar avem și libertatea de a ieși din anumite „bariere muzicale”. Putem face cam tot ce vrem, în limita bunului simț de a suna bine.”

În ceea ce privește etimologia sintagmei, numele proiectului, The Golden Loop, provine din laitmotivul piesei, bucla, respectiv mica porțiune din piesă, care poate fi elaborată. Alex este de părere că „de acolo se dezvoltă tot; ea crează întreaga poveste a piesei.”

The Golden Loop este „o fuziune între muzica electronica și instrumente acustice”(Lorand). De asemenea, pe lângă fuziunea în cauză, live-urile au drept scop atragerea publicul potrivit. Proiectul dă dovadă de sinceritatea și autenticitate, prin expunerea creațiilor și ideilor celor doi. Alex adaugă următoarele: „Avem proiectele noastre separate, iar The Golden Loop e ca o zonă de joacă din adâncul minții. Poate că ceea ce am acolo, nu ar suna la fel de bine pe stilul minimal al proiectelor personale, însă mi-ar părea extrem de rău dacă s-ar pierde acele idei. Ne etalăm, sincer, toate draft-urile pe care nu le-am putea expune în proiectele individuale. Eu cred că asta dă și autenticitate.”

Dacă situația durează mai mult de jumătate de an, Alex și Lorand vor face schimb de sample-uri și loop-uri, pe care le vor construi individual. Alex afirmă că: „Atunci când vine vorba de jaming, împreună este foarte dificil, din cauza latenței conexiunii la internet. Au loc întârzieri frecvente. Muzica este un dans acustic în sincron.”

Lorand a adăugat faptul că, pe lângă conexiunea la internet, ai nevoie și de conexiunea umană. În cazul său, de exemplu, este necesar să analizeze gesturile persoanei alături de care improvizează. În acest mod își poate da seama că urmează o schimbare. „Iar asta durează. Ar fi un compromis pe care l-am face, dacă am putea lucra online. Nevoia te învață.”

În ciuda impedimentelor actuale, Alex și Lorand își doresc să demareze cât mai curând proiectul. După ce îl vor finaliza, cei doi se vor ocupa și de promovarea lui: „Dacă ai un produs bun, căruia să îi faci reclamă, rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor”.

cc: Bartha Beata

Lorand și Alex vă recomandă…

Lorand: „Să rămâneți creativi în ceea ce faceți! Sunt situații în care facultatea aleasă nu este, cu adevărat, ceea ce vă doriți. Însă este important să faceți și ceea ce vă place. De asemenea, distrați-vă cât mai mult!”

Alex: „Oamenii trebuie să fie și optimiști în privința situației legate de Coronavirus. Sunt convins că va trece în curând. Trăiți la maxim perioada când sunteți tineri! Trebuie să v-o amintiți mereu cu drag!”

Redactat de: Elena-Ioana Crăciun