Dacă ești student în Cluj, atunci trebuie să știi că orașul în care îți vei petrece studenția este cunoscut pentru multiculturalitate și multitudinea de evenimente. Nu o singură dată orașul din inima Transilvaniei s-a remarcat prin festivaluri precum TIFF, Jazz in the Street, Untold, Electric Castle și Cluj Never Sleeps.
La nivel național, Clujul este cunoscut pentru numărul mare de programatori și capacitatea de a atrage fonduri europene. Însă, orașul poate fi la fel de atractiv dacă descoperim și atracțiile turistice, care încă poartă urmele influenței austro-ungare și nu doar. O dată ajuns la Cluj trebuie să treci pe lista locurilor vizitate următoarele destinații:
Piața Muzeului – cea mai veche piață a orașului, în care încă predomină atmosfera medievală a vechii cetăți clujene. În Piața Muzeului se află Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina și Casa Matei Corvin.
Piața Unirii – găzduiește Biserica Romano-Catolică Sf.Mihail, unul dintre cele mai reprezentative edificii gotice din România. De asemenea, fiind în Piața Unirii, puteți vizita Muzeul de Artă și Muzeul Farmaciei.
Grădina Botanică Alexandru Borza – înființată în anul 1920 și vizitată anual de circa 150.000 persoane. Cele mai importante atracții sunt: grădina japoneză, grădina romană, serele cu plante tropicale și ecuatoriale.
Cetățuia – unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, în special pentru priveliștea panoramică. Puțini însă știu că Cetățuia a fost o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735 pentru a asigura controlul trupelor austriece asupra orașului. Acest loc a fost folosit și ca închisoare, în special în timpul Revoluției din 1848.
Parcul Etnografic Național Romulus Vuia – primul muzeu în aer liber din România, fiind înființat în 1929. Vizitând muzeul, veți putea vedea atât instalații tehnice și ateliere țărănești din sec. XVIII-XX, cât și gospodării țărănești reprezentative pentru Transilvania. În această perioadă, muzeul găzduiește cea mai mare expoziție de cristale, metale prețioase și semiprețioase.
Parcul Central – unul dintre principalele spații verzi din Cluj, având o vechime de peste 180 de ani. În apropiere se află Cluj Arena, Teatrul Maghiar de Stat și râul Someșul Mic. În clădirea Casino-ului sau pe aleile din parc se organizează diverse evenimente culturale. Parcul Central este considerat o oază a clujenilor, fiind perfect pentru o seară liniștită, în apropierea oamenilor dragi.
Piața Avram Iancu – găzduiește Catedrala Ortodoxă, ridicată în 1920. În mijlocul pieței veți putea vedea statuia lui Avram Iancu.