Patru destinații care te duc cu gândul la imposibil

0
1265

Cu toții trăim în aceeași lume, dar puțini dintre noi cunosc fascinantele locuri de pe pământ care de două ori pe zi se schimbă până la nerecunoaștere, datorită fluxului și refluxului.

Oamenii au fost mereu atrași de acest fenomen. Doar imaginați-vă cum volumele uriașe de apă din mări, oceane și lacuri se mișcă în permanență: ba ridicându-se, ba scăzând. Oare care este cauza acestui fenomen? Ce influențează fluxurile și refluxurile?

Există două cauze principale: forța gravitațională exercitată de Lună asupra Pământului și forța centrifugă de rotire a pământului în jurul axei sale.

MONT-SAINT-MICHEL (NORMANDIA, FRANȚA)

Neabordabila insulă Mont-Saint-Michel face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Stânca este ocupată de un sat (41 locuitori) și o mănăstire fortificată. Aici se poate ajunge pe jos doar în timpul refluxului, când apa atinge nivelul minim, iar în timpul fluxului insula poate fi vizitată pe barcă. Nu lăsați mașina pentru mult timp aproape de acest loc uimitor: se întâmplă ca apa să le „spele”!

PLAJA CATEDRALELOR, SPANIA

Acest loc mai este numit plaja de Castillo sau plaja Apelor Sfinte. Este una dintre cele mai frumoase plaje europene. Aici se găsesc stânci uriașe, mărețe, care seamănă cu niște Catedrale. Dar când fluxul acoperă plaja, se creează impresia că ea niciodată nu a existat: cel puțin până când marea nu se retrage din nou.

CEI PATRU CĂLĂREȚI AI APOCALIPSEI INDUSTRIALE, MAREA BRITANIE

Sculpturile lui Jason Taylor sunt situate de-a lungul Tamisei. Ele se deosebesc prin faptul că indică mărirea și reducerea nivelului râului. Ele se văd complet în timpul refluxului, iar în timpul fluxului — „înoată”.

MANJUYOD SANDBAR, FILIPINE

În această regiune din Filipine se află doar nisipul și marea. Când s-a decis construirea acestor case, a fost făcută alegerea corectă — ele au fost zidite pe picioroange. Ulterior, primăria a descoperit că aceste locuințe pot fi dereticate doar înotând.

Redactat de: Costeleanu Vasilisa