Youth Caffe este o nouă iniţiativă implementată de Federația Tinerilor din Cluj. Acesta presupune întâlnirea nonformală a mai multor tineri într-un cadru deschis, spaţiu în care au libertatea de a-şi exprima orice gând referitor la temele de interes care îi vizează. Așadar, pe lângă faptul că au ocazia de a se informa în privinţa anumitor domenii, aceștia își pot spune părerea, pot întâlni oameni noi și își pot aduce contribuița la rezolvarea unor probleme.
În data de 16 aprilie a avut loc primul Youth Caffe ce a fost sub egida campaniei „Mai bine ies la vot!”. Punctul de întţlnire a fost The Lab, o sală din cadrul bibliotecii USAMV.
1. Care consideraţi că este profilul ideal al unui europarlamentar?
Poate că prima întrebare a fost cea mai provocatoare şi mai complexă. În urma însumării răspunsurilor celor 4 echipe, tinerii susţin că un europarlamentar ar trebui să fie caracterizat prin altruism, transparenţă, onestitate şi integritate. Ar trebui să dea dovadă de asumare a decizilor şi experienţă în politică, cât şi în domeniul pe care l-a studiat în cadrul studilor superioare. Totodată, tinerii spun că trebuie să fie un bun negociator, un lider demn de respect, un orator priceput şi un economist iscusit. O calitate esenţială pe care acesta ar fi bine să o prezinte este un trecut curat.
2. Care credeţi că sunt oportunităţile ce le oferă Parlamentul European tinerilor?
Dacă profilul europarlametarului a fost creat, participanţii au avut posibilitatea să îşi reamintească de toate oportunităţile pe care Parlamentul European le oferă tinerilor. Printre acestea s-au numărat proiectele Erasmus, AIESEC, bursele internaţionale, posibilitatea de a călători în Europa pe gratis cu trenul. Mai mult de atât, sunt încurajate şi susţinute călătoriile între statele membre, internship-urile, IMM-urile, dezbaterile libere şi vizitele în Parlamentul European. Un plus aduce şi existenţa Fondului Monetar Multi-anual, a dreptului European TFUE şi a European Soludaity Corps.
3. Care credeţi voi că sunt temele ce se pot aborda în cadrul Parlamentului European?
Când a venit vorba de abordarea unor noi teme de interes pentru tineri în PE, participanţii au oferit sugestii precum: justiţie, cultură, educaţie (modernizare, burse), securitate, cercetare, infrastructură, drepturile omului, mediu, economie (fonduri, buget), corupţie, tineret şi sport, siguranţa datelor cu caracter personal, terorism şi problema emigranţilor/imigranţilor.
4. Prin ce mecanisme credeţi
că tinerii se pot implica la nivelul Parlamentului European?
Tinerii sunt cei care se implică în schimbarea acestei
societăţi şi în modernizarea ei. Aşa că şi de
această dată participanţii au venit cu iniţiative în ceea ce priveşte
mijloacele prin care aceştia se pot implica la nivel European. Printre primele
iniţiative se numără proiectele Erasmus+, internship-urile, mersul la vot,
asociaţiie, protestele şi petiţiile. Mijloacele mai puţin cunoscute sau mai
greu accesibile prin care tinerii europeni se pot implica sunt vizitele
organizate la Parlamentul European, educaţia politică, fondurile europene,
colaborările interstatale, interrail, iniţiativele legislative sau chiar candidarea
unor tineri în Parlamentul European.
În perioada 4
aprilie – 25 mai, Federaţia Tinerilor din Cluj desfăşoară campania de informare “Mai
bine ies la vot!”. Aceasta are ca scop informarea şi conştientizarea
cetăţenilor în ceea ce priveşte importanţa mersului la vot. Finalitatea
campaniei este ca în data de 26 mai, cât mai mulţi oameni să îşi exprime opinia
cu privire la europarlamentarii care vor reprezenta România în Parlamentul
European.